Rauha kuuluu kaikille!
 
 
RAUHANPUOLUSTAJAT TOIMIVAT U:GISSA  Sivut: SOLID1 • SOLID2 • SOLID3 • EST • RAUH

– Ei sotaa Ukrainaan! – Ei sotaa Eurooppaan! – Ei sotaa maailmaan! 
– Ei Suomea Natolle! – Ei sotilasliitoille! 
– KYLLÄ RAUHALLE!
Ylläoleviin iskulauseisiin voisi kiteyttää Turussa 30.5.2015 yksityisten ja eri kansalaisjärjestöjen järjestämän rauhankulkueen keskeisen sanoman. Suurtorilta lähteneen ja teatterisillan kautta Apteekinrantaan marssineen noin sadan hengen rauhankulkueen osanottajamäärä ei päätä huimannut verrattessa lukuja esim. rauhanmarssien huippuvuoteen 1982, jolloin ydinasevarustelusta ja euro-ohjuksista syntynyt asevarustelukierre ja suursodan uhka ajoi miljoonat ihmiset kautta maailman toimimaan rauhan puolesta. Suomessakin väkeä oli kyseisenä vuonna liikkeellä kymmeniä tuhansia: Helsingissä 38 000, Turussa 10 000 ja täällä pienessä Uudessakaupungissakin muistan kulkueessa olleen n. 700 marssijaa.
Nykytilanteessa on paljon samankaltaisuutta. Sotilasliitto Naton laajeminen itään on odotetusti nostanut Venäjällä kansallismielisyyden aallon, joka katsoo maansa turvallisuusiuhan kasvaneen mittasuhteisiin, jota siellä ei enää tulla hyväksymään. Ensin Tsekkiin ja toisessa vaiheessa Romaniaan rakennetaan ohjustukikohta. Kolmannessa vaiheessa samanlainen tukikohta rakennetaan Puolaan. Ukrainan tilanne sekä Natoon liittyneiden Baltian maiden Nato-tukikohdat parhaillaankin meneillään olevine laajoine sotaharjoituksineen sekä Suomen solmima nk. isäntämaasopimus Naton kanssa ovat olleet viimeisimpiä roiskauksia avoimien vihamielisyyksien suuntaan. 
Kun 1970- 80-luvuilla sodanuhan laukaisijoina olivat Keski-Eurooppaan sijoitettaviksi kaavaillut euro-ohjukset ollaan samalla tiellä taas, tosin sijoituspaikat ovat nyt lähes Pietarin ja Moskovan porteilla. Tuolloin suurelta osin laajaksi ja vaikutusvaltaiseksi kasvaneen rauhanliikkeen ansiosta ydinasevarustelu ja euro-ohjukset torjuttiin ja siirryttiin kansainvälisin sopimuksin liennytyksen ja ydinasevarustelun purkamisen tielle. 
Tuosta kehityssuunnasta on viime vuosikymmeninä tapahtunut jyrkkä muutos takaisin vihanpidon, sotilaallisen vastakkainolon ja asevarustelun tielle. – Joukkoliikettä rauhan puolesta tarvitaan siis taas. 
Kiitokset järjestäjille! 
Monesta syystä johtuen Turun kulkueen osanottajamäärä jäi alhaiseksi, mutta se ei tippaakaan vähennä tapahtuman arvoa, se oli onnistunut liikkeellelähtö ja järjestäjillä oli nuorekas ja aidon innostunut ote asiaan. Tältä pohjalta soisi rauhantyön kehittyvän ja laajenevan uusiin mittasuhteisiin liikkeeksi, johon kaikki sodan ja asevarustelun vastustajat voivat liittyä. 
Kaikkien rauhantahtoisten ihmisten ikään, sukupuoleen, maailmankatsomukseen ja yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta on taas yhdistyttävä yli valtiollisten rajojen agressiivista asevaraista voimapolitiikkaa ajavien väliin ja estettävä nyt vaarana oleva tilanteen kärjistyminen avoimiksi yhteenotoiksi.  Erityisesti nuorison, joka joutuu kärsimään nykyisen tuhon tien seuraukset, mukaantulo toimintaan onkin nyt äärimmäisen tärkeää.

Ilmo Suikkanen, Suomen Rauhanpuolustajain Uudenkaupungin yhdistys rySoli.htmlSoli2.htmlSoli3.htmlEst.htmlshapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1shapeimage_2_link_2shapeimage_2_link_3shapeimage_2_link_4
EtusivulleAvakka_etusivu.html