Estelle purjehti

Turusta Uumajaan


Turusta matkaan lähtenyt Estelle saapui torstaina Ruotsin Uumajassa, jossa on tulevana viikonloppuna Ship to Gazan vuosijuhla. Sen jälkeen laivaa varus-tellaan ja matka jatkuu tiedotuskiertueena Ruotsin ympäri.

Tulevina kuukausina Ango-lan kävijä, uusikaupunkilai-nen merikarhu SIMO (ku-vassa) raportoi Estellen Gazan matkan vaiheista.

                  SEURAA...

Suuret siirtyvät Reiluun kauppaan              Lue lisää...

Suomalaisyritykset Boliviaan litiumin perään

YLE Uutiset 4.6.10 klo 11:15                LUE...

AL: Suomalaisten eläkerahoja sijoitettu aseisiin ja tupakkaan

IS 10.06.2010 00:01                            LUE...

2009 ostettiin Reilun kaupan tuotteita enemmän kuin koskaan

Reilu Kauppa Tiedote  07.07.2010        LUE...

Sodanvastaisen rockin legenda kuollut

elisa.net 14.07. klo: 16:12            LUE...

CIA report into shoring up Afghan war support in Western Europe    LUE...

Jyri Jaakkolan murhan esitutkinta loppusuoralla

YLE Uutiset 21.8.10 klo 13:06            LUE...

Allekirjoita vetoomus: Lopettakaa EU:n kalastustoimet Länsi-Saharassa!

EU maksaa Marokolle voidakseen kalastaa miehitetyn Länsi-Saharan aluevesillä. Protestoi allekirjoittamalla tämä vetoomus.

EI LISÄRAHAA ARMEIJAN ASEHANKINTOIHIN – KYLLÄ ARKITURVALLISUUDELLE!

Rauhanjärjestöjen mielestä armeijalle ei pidä antaa 144 miljonaa lisää rahaa, vaan veromaksajien rahat pitää sijoittaa arkiturvallisuuteen, muun muassa vanhuspalveluihin, asunnottomuuden ja työttömyyden hoitoon, kouluihin, kirjastoihin ja terveyspalveluihin – tai jos niin halutaan, jarrutella valtion lainanottoa! Kansainväliset sitoomuksemme köyhyyden vähentämiseksi vaativat nekin varansa – ja kaikki tämä loisi pohjaa todelliselle turvallisuudelle ja vakaudelle.

Maailmalla sotilasmenot olivat viime vuonna jo 1 531 miljardia dollaria Tukholman rauhantukimuslaitoksen SIPRIn tilastojen mukaan. Tämä tarkoittaa noin 5,9 prosentin kasvua edelliseen vuoteen verrattuna ja 49 prosentin kasvua vuoteen 2000 verrattuna. Samanaikaisesti kansainvälisellä yhteisöllä on vaikeuksia saavuttaa itselleen asettamiaan vuosituhattavoitteita kuten kaikkein pahimman köyhyyden ja nälän postamista maailmasta. Kyse on poliittisesta tahdosta ja päätöksestä.

Rauhanjärjestöjen mielestä Suomessa, aikana jolloin valtio on pahasti velkaantunut ja kaikilla ihmisten arkiturvallisuutta varmistavilla sektoreilla joudutaan säästämään, ei ole oikein korottaa armeijan määrärahoja ja hankkia uutta teknoaseistusta, jota emme tarvitse.

Armeijalle ollaan käsittelyssä olevassa vuoden 2011 budjetissa myöntämässä 2 858 miljoonaa euroa, mikä on 6 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Vertailun vuoksi on hyvä mainita, että sosiaali- ja terveysministeriö on saamassa vain prosentin korotuksen ja joutunee tämän takia tekemään leikkauksia. Vielä muutama vuosi sitten puolustusvoimat ilmoitti aseteknologian hankintamenojen nousevan vuosittain 5–7 prosenttia. Eduskunta lupasi tuolloin 2 prosentin vuosittaisen tasokorotuksen sekä kattaa täysimääräisesti hankintakustannusten kasvun. Tänä vuonna puolustusministeriö on puhunut jo 8 prosentin vuotuisesta kasvusta. Ensi vuonna pelkästään 2 prosentin tasokorotus tekee 50 miljoonaa euroa. Vastaavanlaista tasokorotusta ei ole tehty muilla hallinnonaloilla kuten esimerkiksi opintotukeen tai lapsilisiin.

Kaikkiaan armeija on saamassa 854 miljoonaa euroa asehankintoihin eli 40 miljoonaa nykyistä enemmän. Siitä uusia tilausvaltuuksia esitetään 152 miljoonan euron arvosta ja lisäksi tuleville vuosille jää määrärahasitoumuksia 1 660 miljoonan euron arvosta. Viime vuonna armeija sai budjetin ulkopuolelta vielä lisätalousarvion kautta lisää asemäärärahoja noin 80 miljoonaa. Pelottava esimerkki siitä, kuinka yhdellä hankintapäätöksellä perustellaan uusia entistä kalliimpia hankintoja, on F-18 Hornet -hävittäjien kauppa. Nyt näitä amerikkalaisia hävittäjiä halutaan päivittää ja niihin ollaan hankkimassa ilmasta maahan -hyökkäyskykyä, mikä maksaa armeijan arvion mukaan miljardi euroa. On aivan selvää, että kustannukset tulevat nousemaan matkalla ja todellinen hinta tulee olemaan huomattavasti suurempi, kuten kävi alkuperäisen Hornet-hankintapäätöksen kanssakin.

Puolustusvoimien rahapula johtuu sen omista valinnoista: yritetään samanaikaisesti ylläpitää yleistä asevelvollisuutta, osallistua kalliisiin kansainvälisiin operaatioihin ja hankkia uutta modernia taisteluvälineistöä. Missään muussa eurooppalaisessa valtiossa tämä ei ole ollut mahdollista, vaan armeijat ovat joutuneet tekemään valintoja. Useimmissa Euroopan maissa armeijat säästävät kuluisssaan, eivät lisää niitä.

Rauhanjärjestöt vaativat puolustusmäärärahojen tasokorotuksen poistamista. Me emme hyväksy sitä, että luodaan rahastusautomaatti jonka kautta aseteknologiakustannusten kasvu katetaan verovaroin. Suomenkin armeijan on pakko osallistua finanssikriisin aiheuttamien kustannusten hoitamiseen niin kuin tehdään muissakin EU-maissa. Valtio ei voi enää maksattaa finanssikriisiä kansalaisten arjen hyvinvoinnilla ja turvallisuudella, syrjäytymisen ja eriarvoistumisen kustannuksella.

VEROVARAT KANSALAISTEN HYVINVOINTIIN JA ARKITURVALLISUUTEEN

EI ASEISIIN !

Rauhanliitto -– YK-yhdistys, Rauhanpuolustajat, Rauhankasvatusinistituutti, Kristillinen Rauhanliike, Sadankomitea, Aseistakieltäytyjäliitto, PAND - Taitelijat rauhan puolesta, Lääkärin Sosiaalinen Vastuu, Psykologien Sosiaalinen Vastuu, Tekniikka elämää palvelemaan ja Naiset Rauhan Puolesta -liike                    LUE...

UNHCR: Valtaosa pakolaisista elää köyhissä kehitysmaissa

Turun Sanomat 20.6 2011 08:04:02                               LUE...

Vihan ideologia keskuudessamme

Tiedonantaja Arto tuominen 1.7.11                LUE...

Norjan tapahtumat: HS.fi seuraa 22.7.2011 20:38    LUE...

Kynttilämielenilmauksessa muistettiin Norjan uhreja

jYLE uutiset 24.7.11  LUE...

Helsingissä yli tuhat marssi Norjan tragedian muistoksi

YLE 31.7.11 klo 19:50    LUE...

Amnesty syyttää Gaddafin kaatajia sotarikoksista

Turun Sanomat 13.9.2011 09:07:25                            LUE...

Suomelle mittava jälkilasku Horneteista

Turun Sanomat 28.9.2011     LUE...

HS-gallup: Enemmistö pitää Suomea rasistisena

HeSa 12.11.2011 6:50                                LUE...

Suomi kieltää jalkaväkimiinat

HeSa  25.11.2011 13:14                        LUE...

Suomen ulkopolitiikan suuri linja on yhä puolueettomuus Tiedonantaja 9.12.11    LUE...

Ultra Bra palasi lavalle Haaviston konsertissa

HeSa 24.1.2012                                    LUE...

Rauhanjärjestöt: Syyrian konflikti pitää ratkaista neuvotteluteitse, väkivalta ei ole ratkaisu

Syyrian paheneva tilanne on kestämätön. Syyriassa on sisällissota, eikä kansainvälinen yhteisö voi katsoa sivusta, kun ihmisiä tapetaan. Väkivallan kierre on pysäytettävä. Tämä ei kuitenkaan onnistu väkivalloin tai sotilaallisin toimin. On löydettävä neuvottelumekanismi, joka mahdollistaa väkivaltakierteen purkamisen. Syyrian tapahtumat heijastuvat koko Lähi-itään, ja se, millaisen millaisen toimintastrategian kansainvälinen yhteisö nyt valitsee, vaikuttaa myös naapurimaihin.

Suomi on viime vuodet korostanut rooliaan rauhanvälittäjänä. Rauhanjärjestöt Rauhanliitto, Rauhanpuolustajat ja Sadankomitea haastavatkin Istanbulin rauhanvälityskonferenssiin matkustaneen ulkoministeri Erkki Tuomiojan miettimään, voisiko Suomi nyt tarjota apuaan vasta valitulle YK:n Syyrian-erikoislähettiläs Kofi Annanille. Suomella on hyvät yhteydet sekä Venäjään että länteen, molemmat ovat hyvin tärkeitä tahoja mahdollisen ratkaisun löytymisessä. Suomi ei ole ainakaan vielä myöskään leimautunut minkään intressipuolen asianajajaksi, joten sekä eri oppositioryhmät että Syyrian hallinto saattaisivat suhtautua positiivisesti mahdolliseen Suomen apuun konfliktin ratkaisemisessa ja luottamuksen rakentamisessa Syyriassa.

Rauhanpuolustajat 27.02.2012                                     LUE...                     

Suomessa toimivilla yrityksillä yhteyksiä Israelin siirtokuntiin

Turun Sanomat 6.3.2012 10:28:51                LUE...

Kehitysmaapurjelaiva Estelle purjehtii

Palestiinaanpurkamaan Gazan saartoa

Purjealus Estelle on valmiina lähtöön. Se suuntaa kohti Palestiinaa ja Gazaa lauantaina, mikäli viimeisinkin tekninen yksityiskohta on saatu tarkistettua. 90-vuotias reilun rahdin Estelle on tottunut tekemään vaikeita ja riskialttiita matkoja ympäri maailmaa, eikä helppo reissu ole tiedossa nytkään. Aluksen ostaneen ruotsalaisen Ship to Gaza Sweden -järjestön tarkoitus on purkaa vuosia kestänyt Gazan saarto.

Estellen miehistön/naisiston keskittyneitä ilmeitä. Isopurje on maston huipussa. Tämän jälkeen kiristetään puomi paikoilleen. Oltuaan ensin paikallisten rauhapuolustajien vieraana purjehdus jatkuu Uudestakaupungista kohti Olkiluotoa ydinvoiman vastaiseen mielenosoitukseen. Taustalla Isokarin majakkasaari (kuva v. 2008). Lauantaina 28.4.12 monien vakkasuomalaistenkin rakkauden kohde, 90-vuotias purjelus Estelle, ottaa suunnan kohti uusia vaativimpia haasteita – aluksen kunnostuksen jälkeen purjehdus purkamaan Gazan saartoa alkaa. Kuvat ja teksti: Ilmo Suikkanen

– Ei voi muuta kuin toivoa alukselle jälleen hyvää tuulta ja tuuria, Estellen entinen puosu Wellu Koivisto sanoo lauantain Turun Sanomissa. Mainitta-koon, että Estellen ensimmäinen etap-pi Korppoon telakka, jossa alus hiek-kapuhalletaan, maalataan ja viritetään pitkän ja vaativan purjehduksen edel-lyttämään kuntoon.

Koivisto ja muutama muu aluksen van-hasta miehistöstä lähtee opastamaan ruotsalaisia aluksen käytössä. Näillä näkymin Koivisto pysyy matkassa aina Gazaan saakka. Miehistöä lähtee matkaan ainakin 17. LUE...

Korppoosta illalla tavoittamamme Wellu Koivisto kertoo aluksen vaikeuksien jäl-keen oleva ensimmäisen etapin määrän-päässä Korppoon telakalla. Siellä alus huolletaan vaativan purjehduksen edel-lyttämään kuntoon.. Puolentoistaviikon päästä seuraava kohde on Ruotsin Uumaja, jossa alukseen lastataan avustuslasti ja matka kohti Palestiinaa ja Gazaa voi alkaa. Kuvassa Olkiluodon purjehduksella Estellen kipparina toimi-nut Wellu Koivisto on uusikaupunkilai-sille rauhanpuolustajille tuttu, monissa liemissä keitetty estelleläinen. Hän aikoo kesäkuusta lähtien purjehtia aluksen mukana Palestiinan länsirannalle Gazaan asti.

Estelle seikkaili polttoaineongelma takia, mutta pääsi merivartioston avulla Korppoon telakalle

Purjealus Estellen matka Turusta kohti Palestiinan Gazaa alkoi takellellen. Polttoaineongelman takia alus merivartioston pelastusoperaation kohteeksi Nauvon saaristossa.

Aluksen päällikkö Mika Jämiä kertoo aamun Turun Sanomissa, että aluksen polttoainejärjestelmään tuli vika, minkä takia alus joutui heittämään ankkurin. Merivartioston avulla alus hinattiin perille telakalle Korppooseen, johon se oli matkalla huoltoa, hiekkapuhallusta ja maalauksia varten

– Mitään hirvittävää vaaratilannetta ei syntynyt, koska keli oli hyvä. Alukseen ei meidän tietojemme mukaan tullut vaurioita, kertoo meripelastusjohtaja Tomi Maunu Turun meripelastuskeskuksesta.

Israelin tiedustelupäällikkö: 'Israel haluaa Syyrian hallituksen kaatuvan'

VerkkoMedia 18.5.12                                        LUE...

Auta purkamaan Gazan saarto!

Ruotsalaisomistukseen siirtyneen Reilun kaupan purjelaiva ESTELLEN tulossa oleva Gazan purjehdus on Ship to Gazan uusi yritys murtaa Gazan saarto. Tänä kesänä organisaatiolla on tavoitteena kumppaneidensa kanssa toteuttaa Euroopassa, täysin uudentyylinen projekti. Tällä kertaa purjehditaan Ruotsista Gazaan satamien kautta Itämerellä, Atlantilla ja Välimerellä. Jokaisessa satamassa esitellään hanketta, järjestetään konsertteja ja festivaaleja tarkoituksella lisätä tietoisuutta Gazan tilanteesta.

Järjestäjät haluavat toteuttaa tämän rauhanomaisen ja humani-taarisen hankkeen vapauden ja oikeudenmukaisuuden hengessä ja tarvitsevat siihen laajaa tukea. Ship to Gaza on voittoa tavoittele-maton organisaatio, jolla ei ole muita varoja kuin oma vapaaehtois-työ ja muiden ihmisten solidaarisuus. Lahjoituksia hankkeelle voi tehdä tukitilien kautta.

Estelle on tällä viikolla purjehtinut Turusta Ruotsin Uumajaan. Siellä tapahtuvan varustelun jälkeen aluksen purjehdus jatkuu tiedotus-kiertueena Ruotsin satamakaupungeissa.

Etäisyys Uumajasta Gazaan on noin 5000 merimailia, Odotettavissa on Ship to Gazan pisin ja laajin avustusmatka. Osa laivan miehis-töstä on suomalaisia Estelle-aktiiveja.Toimenpide on paljon voima-varoja vaativa ja siksi järjestäjät toivovat yksityisten ja järjestöjen tulevan mukaan rahoittamaan osan reitistä. Jokaisen merimailin on laskettu maksavan tuhat Ruotsin kruunua.

Todisteena osoitetusta solidaarisuudesta kaikki merimailien ostajat saavat komean todistuksen. Pienetkin lahjoitukset järjestäjät ottavat kiitollisena vastaan. Perustettu Ship to Gaza Finland avaa tukitilinsä lähiaikoina. Ruotsin tukitili avautuu tästä.

Ship to Gazan ohjausryhmä toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan auttamaan Gazan saarron purkamisessa.

Auringonlasku Selkämerellä. Kuva Estellen purjehdukselta Uudestakaupungista Olkiluotoon. Estelle on purjehti nut Turusta Uumajaan, jossa sitä varustellaan pitkää Gazan matkaa varten. Parhaillaan alus on Tukholmassa. Kuva Ilmo Suikkanen

Gazaan matkalla oleva purjelaiva Estelle saapui Tukholmaan maanantai 9.7.12 klo 10. Nykyään Ship to Gaza Sweden -järjestön omistuksessa oleva Estelle toimi Suomessa pitkään Reilua kauppaa kannattavan yhdistyksen rahtipurjealuksena.

Estellen Gazan matka alkoi vajaat kaksi viikkoa sitten Uumajasta, jonne alus oli purjehtinut Turusta. Ennen Tukholman tuloa se poikkesi Nyköpingissä sekä Visbyssä, jonne Ruotsin politiikan johtohahmot olivat kerääntyneet pohtimaan päivänpolitiikan kuumia kysymyksiä. Opastetuilla kierroksilla alukseen kävi tutustumassa useiden puolueiden edustajia. Muun muassa sosialidemokraattien, vihreiden ja liberaalien kansanedustajia sekä vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt.

Visbyssä järjestetyssä tilaisuudessa puhui mm. Peter Herthelius Pelastakaa Lapset yhdistyksen Gotlannin osaston puheenjohtaja.  Pelastakaa Lapset International on hiljattain julkaissut raportin "Gazan lapset: jälkijunassa", jossa mm. todettiin, että alueella 10 prosenttia alle viisivuotiaista lapsista on aliravittuja. Psyykkiset ongelmat ja lapsikuolleisuus kasvavat. Raportissa korostetaan pikaista tarvetta saarron Gazan purkamiseen.

- Haastamalla Israel purkamaan Gazan saarto halutaan saada maailma toimimaan kansainvälisen oikeuden ja lakien mukaisesti alueella, korostaa Peter Herthelius.

Estelleen lastataan avustustarvikkeita Gazaan vieteväksi. Purjehdukselle osallistuu joukko nimekkäitä ruotsalaisia, mm. kirjailija Henning Mankell, joka oli mukana jo kaksi vuotta sitten edellisellä purjehduksella. Moni muistaa miten tuo purjehdus päättyi Israelin erikoisjoukkojen iskuun. Iskussa kuoli yhdeksän laivalla ollutta aktivistia.

Dagens Nyheterin mukaan alus viipyy Tukholmassa muutaman päivän ajan, jona aikana järjestö Ship to Gazan aktivistit järjestävät torikokouksia ja antavat paikallisten taiteilijoiden koristaa Estelleä ennen matkan jatkumista. Heinäkuun16. päivänä alus saapuu Malmöön, jossa solidaarisuustilaisuuksien sarja jatkuu.   ESTELLE SAAPUNUT MALMÖÖN 18.7.12 Katso sijainti

Purjehdus purkamaan Gazan saartoa etenee

Estelle saapui Tukholmaan 9.7.12

Avakka Ilmo Suikkanen

Estelle matkalla kohti Gazaa – alus nyt Göteborgissa

Turun Sanomat 31.7.12                            LUE...

Tarjolla vastarintaa, vaihtoehtoja, kulttuuria ja politiikkaa     Tutustu ohjelmaan

Miehittämättömiä ilma-aluksia käytetään tiedusteluun, valvontaan ja maaliosoituk-seen kauaskantoisille asejärjestelmille. Miehittämättömille ilma-aluksille erityisesti sopivia tehtäviä ovat pitkäkestoiset valvontatehtävät, säteily- tai muuten saastuneen alueen tiedustelu sekä korkean vihollisuhan alueella toimiminen.

Suomeen on hankittu Sveitsiläinen Ranger lentotiedustelujärjestelmä, jossa maa-valvonta-asemalta lennätetään datalinkkiyhteyden päässä olevaa miehittämätöntä ilma-alusta. Ilma-aluksen sensorin kuvaa seurataan maavalvonta-asemalla.

RUAG Ranger on Sveitsissä israelilaisella Israel Aircraft Industriesin lisenssillä valmistettu miehittämätön lentotiedustelujärjestelmä. Sitä käytetään Sveitsin puolustusvoimien lisäksi myös Suomen puolustusvoimissa osana maavoimien tiedustelujärjestelmää. Suurin osa koneista on taktisia, jotka tekevät tiedustelua, valvontaa ja tunnistamista. "Edistyneemmät" mallit tekevät myös hyökkäyksiä. Tähän astisten tietojen mukaan vain Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Israel ovat käyttäneet aseistettuja UAV-koneita.

Raportin mukaan "Tällä hetkellä yli 50 maata kehittää yli 900:aa erilaista UAV-tyyppiä nähtyään kuinka menestyksekäs Yhdysvallat on ollut Irakissa ja Afganistanissa UAV-koneiden kanssa..." Muiden maiden UAV-koneiden yleistyminen nähdään uhkana Yhdysvaltain turvallisuudelle."

Selkämerellä Isokarin merialueella elokuussa pidetyssä sotaharjoituksessa tiedustelulennokki seurasi läheltä erään ulkomerellä liikkuneen huviveneilijän liikkeitä. Sveitsissä israelilaisella Israel Aircraft Industriesin lisenssillä valmistettu miehittämätön lentotiedustelu-järjestelmä RUAG Ranger tilattiin ja toimitettiin vuonna

2001 myös Suomeen. Niinkuin esimerkit maailmalta kertovat "edistyneemmät" näistä kykenevät myös hyökkäyksiin

Taistelulennokeilla leikitään myös Suomessa

Yhdysvaltain kongressi on julkaissut raportin miehittämättömien UAV-robottilento-koneiden, taistelulennokkien levinneisyydestä maailmassa. Listalta löytyy myös Suomi. 

Uuden Rauhan Puolesta -lehden parhaat palat netissä!

Rauhanpuolustajat12.09.2013 LUE...

Yhdysvalloissa osoitettiin mieltä NSA:n urkintaa vastaan

YLE Ulkomaat 27.10.2013  9:15 LUE...

Yhdysvaltain hallinnon harjoittama urkinta tuomitaan niin liberaalien kuin konservatiivienkin toimesta. Lauantaina Yhdysvaltain pääkaupunkiin Washingtoniin kerääntyi järjestäjien mukaan yli 2 000 ihmistä osoittamaan mieltä NSA:ta vastaan.

Liki kaikki YK-maat tuomitsivat Kuuba-saarron

Lähes kaikki YK:n jäsen-valtiot ovat tuominneet Yhdysvaltain taloussaarron Kuubaa vastaan.

Yleiskokouksen äänestyk-sessä lokakuussa peräti 188 jäsenvaltiota tuomitsi yli 50 vuotta kestäneen talous-saarron.

Turun Sanomat 29.10.13 LUE...

Rauhan puolesta -lehti 4/12  LUE...

Rauhanpuolustajat mukana vahvistamassa pohjoismaista rauhanliikettä

Rauhanpuolustajat 06.08.2012  LUE...

Eero Mäntymaa:

Kutsumattomia vieraita

Kotimaa 5.9.2012            LUE...

KATSO aamu-tv 20.9.12

Taistelulennokit yleistyvät nopeasti maailmalla - USA näkee kehityksen uhkana 
Verkkomedia Riikka Söyring 23.9.2012  LUE...

Pelastakaa Lapset kerää rahaa Syyrian lapsille  Rauhanpuolustajat 26.09.2012    LUE...

Bisneslehti listasi 20 superlahjoittajaa

Kauppalehti  27.09.2012 klo 11:19                                     LUE...

Globaalin oligarkian hegemonia ja sen välineet 

Verkkomedia 1.10.2012                                        LUE...

Vetoa Suomen hallitukseen Länsi-Saharan puolesta

Rauhanpuolustajat 28.09.2012

                LUE...

Estellen matka nostattanut tukimielenosoituksia

Rahtipurjelaiva Estelle kuljettaa Gazaan avustustarvikkeita, mutta tärkein tehtävä on herättää median ja yleisön kiinnostus sekä purkaa Gazan saarto, kertoo Estellellä purjehtiva turkulainen vapaaehtois-työntekijä Wellu Koivisto.

YLE Turku 2.10.2012       LUE...

Avakkaan Estelle uutiset kokoaa Ilmo Suikkanen

TUTUSTU

Ship To Gazan kuvagalleriaan Estellen Gazan purjehduksella.

Douarnenez Ranska. Keskellä Estellen mie-histön turkulaisjäsen Wellu Koivisto.

Estelle saapumassa Barcelonaan, vastaanottajia oli paikalla sankoin joukoin.

Väitös 5.10: Papit kutoivat jatkosodan raamatullisen pelastusdraaman osaksi

Jyväskylän yliopisto Jouni Tillin väitös  5.10.2012               LUE...

Suomen lipun alla purjehtiva Estelle lähti lauantainailtana 6.10 Napolista kohti Gazaa           

Turun Sanomat 5.10.12 16:03  LUE...

Israelilaisen rauhanaktivistin Elik Elhanan Estelle-raportti 10.10.2012

Ship to Gaza 7.10.12        LUE...

Nato-maa Kreikan suuret varustelumenot merkittävä syy maan talouden tilaan

Iltasanomat.10.10.2012            LUE...

IPB arvostelee rauhanpalkinnon myöntämistä EU:lle

International Peace Bureau arvotelee Nobelin rauhan-palkinnon antamista Euroopan unionille, joka on ollut mukana monissa verisissä konflikteissa: Irakissa, Afganistanissa, Kosovossa, Libyassa.

Sotateollisuuden alalla EU:n alueella sijaitsevat Englanti, Italia, Ranska ja Saksa, ovat asekauppaa käyvistä maista maailman kärkeä. Kuten IPB:n kritiikistä ilmenee EU-valtioissa on varaa käyttää vuosittain yli 250 miljardia dollaria sotilasmenoihin. Näistä ydinasevallat Englanti ja Ranska eivät ole näyttäneet mitään merkkejä aseista-riisunnasta ja ydinasearsenaalinsa vähentämisestä.

Rauhanpuolustajat 12.10.2012                LUE...

Anna Politkovskajan murhatutkinta päätökseen viiden epäillyn osalta

Turun Sanomat 16.10.12  11:56                        LUE...

Tutkija Patomäki turvallisuusneuvoston paikasta: Suomen YK-panostus ollut vaatimatonta Turun Sanomat 21:02    LUE...

Estelle-laiva lähestyy Gazaa

mtv3 19.10.2012 klo14:15    LUE...

Rauhanliike vaatimaan aseriisuntaa

Pandin puheenjohtaja JP Väisänen 24.10.2012    LUE...

ICAHD: Suomi tukee asekaupoilla Israelin sotarikoksia

Suomen armeija ja suomalaiset aseyhtiöt käyvät mittavaa kauppaa Israelin suurimpiin kuuluvien aseyhtiöiden kanssa. Taloussanomat 1.4.2010  LUE...

Solidaarisuus-

kalenteri 2013

ilmestynyt LUE

Yrttiaho: Suomen Nato-jäsenyyttä valmistellaan hartiavoimin    LUE...

Hallituksen lunastettava lupaus lasten säilöönoton kiellosta

Amnesty  24.4.2013      LUE...                                        

Huoli tappajaroboteista kasvaa

Iltalehti  Perjantai 31.5.2013  4.00 LUE...

Tutkijat: Sota ja väkivalta eivät kuulu ihmisluontoon

YLE Uutiset 19.7.2013                      LUE...

Tutkijat: Kahden asteen lämpö-tilan nousu lisää väkivaltaa

Turun Sanomat 3.8.2013                   LUE...

Douarnenez - San Sebastian 27.8.2012

Estelle lähestyy Portugalia

Lähetetty 27.08.2012 by Estelle


22. elokuuta tunnelma helpottunut olemme ankkuroituna Ranskan Dunardunezin satamassa, jossa vielä riidellään ääntämistä. Vuoden pysäkki, jossa olimme elokuvafestivaalien vieraina ja saimme huomiota useissa tiedotusvälineissä. Tuki kampanjalle oli suurta ja ranskalaiset pitivät hyvää huolta meistä. Käytimme mahdollisuuden varastoida diesel, makean veden täyttö-ja hemmotella Estellen ennen lähtöä Biskajan lahdelle.

Kun myrskyssä ja kovassa merenkäynnissä, lähestymme mannerlaatojen risteyksessä olevaa Biskajanlahtea, se osoittaa olevansa maineensa veroinen. Käytämme purjeita ja konetta pysyäksemme kurssissa kohti San Sebastiania.

Auringonlaskiessa tänään seisoimme kannella ja katselimme delfiinien leikkejä aivan laivan rungon ieressä. Panimme merkille miten ne näyttävät elävän huoletonta elämää.

Eilen meillä ei ollut tuulta ja oli mahdollisuus uida, mutta ei oikein kiinnostanut sukeltaa meduusojen ja erilaisten "Portugalin örloggsmännien" joukkoon, koska ne saattavat pistää kunnolla.

Vahtivuorollaan kukin voi seurata elämää laivalla neljän tunnin ajan komentosiltavahtina. Huoltotöitä  ja siivousta riittää. Joten kahdeksan tunnin vapaalla uni maistuu sekä myös kirjat ja välipalasotku.

Tätä kirjoitettaessa etenemme 6,5 solmun vauhtia, mikä tarkoittaa, että olemme San Sebastianissa 24 tunnin kuluessa, jos tuulet jatkuvat eivätkä muuttaa suuntaa. Sitten meillä on tässä vaiheessa vielä 360 meripeninkulman matka Gazaan ja 360 meripeninkulmaä lähempänä hetki lopettaa Gazan  epäoikeudenmukainen saarto, sanoo viestin lähettänyt anonyymi laivamies.

Kansainvälisestä asekaupasta keskusteltaessa nostetaan esille yksittäisiä yhtiöitä ja hämäriä asekauppiaita, mutta ne eivät riitä selittämään sotia. Kirja kertoo aseketjusta ja siinä vaikuttavista mekanismeista niin tuotekehityksen, rahoittajien, valmistajien, myyjien kuin käyttäjienkin näkökulmista. Se valottaa asekaupan muutosta ja sen mukanaan tuomia haasteita niin valvonnalle kuin puolustuspolitiikalle. 

– Maailman mitassa suomalainen asetuotanto ei ole määrällisesti kärkipäässä. Joissakin tuotteissa kuten esimerkiksi tykistön ballistisissa säähavaintolaitteissa tai tarkka-ampujien patruunoissa olemme tärkeä tuottaja. Yksittäisten maiden kohdalla voimme olla merkittävä toimittaja. Bahrainiin väkivaltaisuuksien alla toimitettu aselasti oli kymmeniä prosentteja maan hankinnoista. 

– Suomen voi sanoa myös tulleen riippuvaisemmaksi sotatuotteiden viennistä. Asevienti on kasvanut 2000-luvulla noin 30 prosenttia. Suomalaisyritykset ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta komponenttivalmistaja minkä takia niistä ei ole Suomen sotilaallisen kapasiteetin kasvattajiksi. 


Suomen asevalvontalaki hyvä, mutta valvonta heikkoa

– Suomen asevalvonta on lain perusteella kansainvälisesti korkeatasoinen, mutta käytännössä valvonta on heikkoa, painottaa Pykälä. Suomesta on päätynyt aseita viranomaisten valvonnan petettyä vieraiden valtioiden sotavarustukseen, salamurhaajille ja terroristeille. Bahrainin tapauksessa Suomen viranomaiset olivat selvillä vain vajaasta puolesta noin 3,5 miljoonan euron arvoisesta lastista. Keskusrikospoliisi on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen. Vastoin YK:n suosituksia Suomessa ei ole asevalvonnan monitoroinnista vastaavaa tahoa. Suomi ei ole toimeenpannut EU:n kidutusvälineiden viennin ja tuonnin valvomiseksi säätämää asetusta. 

– Niin kutsutut kuolemankauppiaat saavat usein toimiva vuosia eikä asevientikieltojen rikkomisesta käytännössä joudu koskaan vankilaan. Kotkassa joulukuussa 2011 laittomasta ohjuslastista kiinni jääneen aluksen esitutkinta oli yhä kesken kesällä 2013. Sama varustamo oli jäänyt aiemmin kiinni Sudanin asevientikiellon rikkomisesta. Valtioneuvosto myönsi tästä huolimatta alukselle kauttakulkuluvan tammikuussa 2012. 

– Asehankintapäätöksiä perustellaan hyvin vähän vaikka kyse on valtiontalouden kannalta erittäin merkittävistä taloudellisista päätöksistä. Hankintapäätöksien mukana pitäisi Pykälän mielestä kertoa entistä selkeämmin kuinka paljon hankintahinta on kaikista käyttöiän aikaisista kuluista. Suomi on ajautunut mukaan kansainväliseen varustelukierteeseen, jossa sinänsä käyttökelpoinen sotavaruste kuten panssarivaunu joudutaan korvaamaan teknisesti edistyneemmällä. Teknisen ylivoiman kehittäminen ja ylläpitäminen ovat yhä kalliimpaa mikä pakottaa valtiot hankkimaan entistä vähemmän ja entistä harvemmin. 

– Asekaupan korruptio tuhlaa valtioiden vähiä varoja. Korruption vastainen taistelu tulisi ulottaa valtionhallintoon ja poliittiseen päätöksentekoon kieltämällä välikäsien käyttö sekä avaamalla hankinta- ja vientilupaprosessit. Virallisesti valtioneuvosto myönsi joulukuussa 2011 vientiluvan kranaatinheittimille Saudi-Arabian, mutta kuka ja missä oli antanut kaupalle vihreää valoa jo useita vuosia aiemmin? Patriaan liittyneissä tutkinnoissa on tuomittu vasta yksi suomalainen - tapaukset paljasti Yleisradion toimittaja. 

– Suomi on ollut suhteellisesti Euroopan suurin asevoimien yksityistäjä. Sodankäynnin kaupallistuminen tapahtuu standardisointina ja ostopalveluiden lisäämisenä, mutta vaikutukset maanpuolustukseen näkyvät varikoiden lakkauttamisena. Kirja kertoo kuinka maavoimien huollon yksityistämisestä Millog Oy:lle seurasi monopoli ja pari miljonääriä. 


Kansalaisjärjestöjen roolia lisättävä asevalvonnassa

Päättäjät eivät ole myöskään aserikoksissa ja niiden valvonnassa osoittaneet järin suurta vastuuntuntoa. Suurin osa laittomasta aseistuksesta tulee Pykälän mukaan puolustusvoimien ylijäämäaseista. Deaktivoituja aseita laitetaan toimintakuntoon ja myydään uudelleen, samoin käy myös kaasuaseille. 

Vaikka sotatarvikkeiden yhteydessä on kyse selkeästi vaarallisesta tuotteesta sen myyntiä ja tuoteketjuja ei esim. elintarvikeketjujen tapaan valvota. Niitä tiedusteltaessa vastataan usein tyyliin: –  en tiedä, mä vaan myyn. Myös tuomiot ovat rikkomuksista meillä usein lieviä, siinä missä esim USA:ssa saa vankeutta 5 vuotta, meillä selviää 1-2 vuodella ja samaa "elinkeinoa" voi jatkaa senkin jälkeen. – Nykytilanteessa näkisinkin kansalaisjärjestöjen roolin vahvistamisen tärkeäksi asevalvonnassa, korostaa Pykälä


Eläkevakuutusyhtiöt ja pankit omistavat sotatuotevalmistajien osakkeita

– Työeläkevakuutusyhtiöt ja pankit omistavat sotatuotevalmistajien osakkeita niin suoraan kuin sijoitusrahastojen kautta. Suomalaisten omistuksista löytyy muun muassa ydinaseita valmistavia yhtiöitä. Suomessa on laillista sijoittaa esimerkiksi rypälepommien tuotantoon toisin kuin monissa muissa edistyksellisissä maissa. Vaikka yksityinen yrittäjä hoitelee kaupat, esim. Ilmarisessa pidetään kytkentöjä aseteollisuuteen kiusallisena. Ilmarinen on ilmoittanut, että jos 500 ihmistä haluaa irtautumista näistä omistuksista, olemme valmiit sitä harkitsemaan, kertoo Jarmo Pykälä.


Asetuotannon ketjut liippaavat läheltä – usein huomaamattamme 

Vakka-Suomikin on mukana kansainvälisessä asekaupassa. Leppävirralta Uudenkaupungin Orivolle 10 vuotta sitten muuttanut hylsytehdas toimii tällä hetkellä nimellä DrawTech Oy. Tehtaan toimiala on metalliteollisuuden alihankinta erityisesti koti- ja ulkomaisille puolustusvoimille.

– Yritys valmistaa metallikomponentteja, laivastoammusten kuoria ja käsikranaattien osia sotateollisuudelle kuten Patrialle ja Nammolle. Viennin osuus yrityksen liikevaihdosta on 70 prosenttia, kertoo Jarmo Pykälä.

Osa viennistä voi hänen mukaansa mennä osana Nammo Lapuan valmiita patruunoita, jolloin DrawTechin osuus ikään kuin häviää. Nammo Lapua Oy kuuluu osana suureen pohjoismaiseen Nammo-konserniin.

– DrawTech Oy on mukana suomalais-yhdysvaltalaisessa huoltovarmuus yhteistyössä yhtenä kolmesta suomalaisesta yhtiöstä. Kaksi muuta yhtiötä ovat Nammo Lapua ja Patricomp Oy.

 

Osoitteesta www.suomalainenasekauppa.wordpress.com löytyy kirjan lisämateriaaleja kuten valokuvia ja taustoittavia analyysejä. Blogissa seurataan myös kirjassa kerrottujen tapausten etenemistä. 


Suomalainen asekauppa – Rahan, vallan ja sodan ytimessä. Jarmo Pykälä. Like & Pystykorva, 2014. Sivuja 278. ISBN: 978-952-01-0915-8. Kirjaa voi tilata kustantajan verkkokaupasta www.rauhanpuolustajat.org/kauppa 

– Suomi on osa globaalia asekauppaa. Asekauppa on muutaman suuren valtion hallussa, mutta väkilukuun suhteutettuna kuulumme silti 20. ja rahassa mitattuna 30. merkittävimmän asetuottajamaan joukkoon, sanoo Rauhan ja turvallisuuden tutkimusverkoston SaferGloben toiminnanjohtaja ja tietokirjalija Jarmo Pykälä. Hän kertoi Suomen asekaupusta Uudenkaupungin kirjastossa maanataina pidetyssä tilaisuudessa, jonka järjesti Suomen Rauhapuolustajain Uudenkaupungin yhdistys.

Tutkija ja tietokirjailija Jarmo Pykälä (kuva) on tänä vuonna julkaissut tietokirjan globaalista asekaupasta suomalaisesta näkökulmasta. Kirja perustuu tutkimuksiin ja tutkivaan journalismiin jota Jarmo Pykälä on tehnyt vuodesta 2009 lähtien. Edellisestä aihetta käsitelleen teoksen julkaisusta on kulunut kolmekymmentävuotta. 

Suomalainen asevienti kasvaa ja sen tuotanto liippaa joskus läheltäkin 

Avakka • Ilmo Suikkanen • 20.2.2014      

Panssaroitu maastoajoneuvo itäisessä Saudi-Arabiassa tanskalaisen lehden julkaisemasta pilakuvasta aiheutuneiden mellakoiden aikaan 2006.  © 2006-2013 Jarmo Pykälä.

Tietoyhteiskunnan asetekniikka on monimutkaista ja kallista, silti Afganistanissa sissit pääsevät yhä Jarmo Pykälän mukaan samaan tehokkuuteenkin minimaalisin tee se itse -kustannuksin.

HS: Suomalaiset eivät kannata sotilaallista liittoutumista

Avakkaa  26.2.2014  

Selvä enemmistö suomalaisista ei kannata edelleenkään sotilaallista liittoutumista, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä gallupista. Suomalaiset torjuvat Nato-jäsenyyden lisäksi EU:n yhteisen puolustuksen sekä Suomen ja Ruotsin puolustusliiton.

Nato-jäsenyyttä vastustaa lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista. Kannattajia on alle viidennes. 18 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

"Suomalaisista 64 % vastustaa jyrkästi Suomen liittämistä läntiseen sotilasliitton. Ainoastaan 18 % suomalaisista kannattaa Naton jäsenyyttä."

Tutkimuksen mukaan 60 % suomalaista vastustaa jyrkästi EU:n yhteisen puolustuksen rakentamista ja ainoastaan 23 % antaa tukensa käynnissä olevalle EU:n militarisoinnille.

Nato-myönteinen kokoomus on kärsinyt sotilasliiton kannattajien pakenemisen. Vielä 2005 kokoomuksen kannattajista 51 % tuki ajatusta Suomen Nato-jäsenyydestä, mutta vuonna 2014 ainoastaan 38 % kokoomuslaisista tukee maamme liittoutumista.

Kuusi kymmenestä torppaa ajatuksen EU:n yhteisestä puolustuksesta sekä Suomen ja Ruotsin keskinäisestä puolustusliitosta. EU-puolustusta kannattaa vajaa neljännes sekä Suomen ja Ruotsin puolustusliittoa reilu neljännes suomalaisista.

TNS Gallup haastatteli reilu tuhat suomalaista helmikuun alussa. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lehti: Atomipommi oli räjähtää USA:ssa v. 1961 mtv3 22.8.2013 10:36                                                                          LUE...

Laajeneeko Syyrian sota?

Rauhanpuolustajat • 27.08.2013                                         LUE...

Islamistit ja maltillinen oppositio taistelevat keskenään Syyriassa Rauhanpuolustajat 20.09.2013  LUE...                                                                        

Lehdet: NSA murtanut salauksia luultua laajemmin YLE Uutiset  6.9.2013                                                                          LUE...

Syyria luopuu kemiallisista aseista?

Rauhanpuolustajat 13.09.2013                                                LUE...

USA ja Venäjä sopuun Syyrian kemiallisista 

YLE Uutiset  14.9.2013                                                      LUE...

Sodan psyykkiset vammat -luentosarja 15.10. Helsingissä Rauhanpuolustajat 12.09.2013                LUE...

Syyrian lääkepula voi johtaa katastrofiin

Turun Sanomat 18.9.2013                                                                     LUE...

Raportti: Suomen asevientivalvonnassa puutteita Turun Sanomat 23.9.2013                                         LUE...

Marokon turvallisuusjoukot ampuivat sahrawiaktivistin  Rauhanpuolustajat 26.09.2013    LUE...

Nobelin rauhanpalkinto kemiallisten aseiden kieltojärjestölle

YLE Uutiset 11.10.13                                                                                                             LUE...

Jasser Arafatin vaatteista löytyi myrkyllistä poloniumian  Iltasanomat 14.10.2013 klo 15.20                    LUE...

Voimistuva rasismi Venäjällä

Rauhanpuolustajat  16.10.2013                                                          LUE...

Välimeren takana kytee pakolaiskatastrofi – ilmasto-muutos yksi taustatekijä  Iltalehti 18.10.2013                 LUE...

Amnesty vaatii oikeutta USA:n lennokki-iskujen siviiliuhreille

Yhdysvallat on iskenyt miehittämättömillä lennokeillaan Pakistaniin satoja kertoja. Kohteena ovat islamistikapinalliset, mutta samalla on kuollut satoja siviilejä. Amnesty vaatii selvittämään tapaukset oikeudessa. YLE Uutiset 22.101.2013 11:06                                  LUE...

Myyttejä maahanmuuttajista  RaPu 22.10.2013    LUE....

Kranaatinheitin, konekivääri, panssarintorjuntatykki... Tappajarobotit tulevat taistelukentille viidessä vuodessa - video

tekniikka&talous 20.10.2013  17:32                                                                                        LUE...

Facebook kieltää yhä alastomuuden, mutta tappaminen on nyt ok

Talouselämä 22.10.2013                                                                                                         LUE...

Ilmastopakolainen käy oikeutta merenpinnan noususta

CO2-raportti 22.10.2013 18:51                                                                                  LUE...

YK:n päivän tapahtumia ympäri Suomea Rauhanpuolustajat 23.10.2013 LUE...


Historioitsija: Lauri Törni sekaantui natsikumouksen ajamiseen Suomeen  YLE Kotimaa 20.10.2013                                                                        LUE...

Mieti millaista olisi ajaa paikassa jossa rekisteri-kilven väri määrää missä saat ajaa


rauhanpuolustajat                     LUE...

Uusi Rauhanpuolesta-lehti ilmestynyt   LUE...

MISSÄ ON NADEŽDA?

Allekirjoita vetoomus

Amnesty International

5.11.2013        LUE...

IL: Sotaharjoitus karkasi käsistä

Iltalehti 6.11.2013     LUE...

Suomalaisyhtiöt haluavat viedä lisää aseita Lähi-itään

HeSa 8.11.2013        LUE...

TUTUSTU ja LAHJOITA

Nenäpäivän tuotto liki 3 miljoonaa, keräys jatkuu vuoden loppuun

YLE Uutiset  9.11.2013  LUE...

Nenäpäivä-kampanjalla kerätään varoja kehitysmaiden lasten hyväksi. Sen järjestää

vuosittain Ylen Hyvä Säätiö, jonka toiminnassa on mukana yhdeksän järjestöä.

Hyvä teko on vallan käyttöä

Talouselämä 9.11.2013 13:03            LUE...

Järjestöt suomivat rahankeräyslain muutosta

- Lakimuutosta on perusteltu sillä, että kirkon diakoniatyö tarvitsee lisää rahoitusta ja sitä voitaisiin keräyksillä tukea. Jos työ koetaan tärkeäksi, se voidaan toteuttaa verovaroin, sanoo SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho.

Turun Sanomat 10.11. 2013 3.38                                        LUE...

”Kun Suomessa keskustellaan Ukrainasta, ei täällä oikeasti keskustella Ukrainasta vaan kuvitellaan Suomi Ukrainan tilanteeseen ja aletaan puhua turvallisuuspolitiikastamme. Tällöin keskiöön nousee ärisevän ja muskeleitaan pullistelevan Venäjän uhka Suomelle – ei Ukrainan tilanteen vaikutus maailmanpolitiikkaan – ja samalla tietysti se ikuinen kansallinen kiistakapulamme, Nato-jäsenyys. Ukrainan kriisin sytyttyä useat suomalaiset poliitikot, turvallisuus- ja kansainvälisen politiikan asiantuntijat sekä sotilashenkilöt ovat kilvan kiirehtineet ottamaan kantaa Nato-jäsenyyden puolesta. Pelko joko Venäjän suorasta sotilaallisesta uhasta maallemme tai ainakin Venäjän tulevista voimakkaista painostustoimista Suomea kohtaan ovat olleet Natoa puolustavien argumenttien keskiössä. ”

”Keskustelusta voi jopa aistia, että Ukrainan tilanne on antanut pitkästä aikaa mahdollisuuden fantasioida ajatuksella Venäjän hyökkäyksestä maamme kimppuun. Venäjän myyttisen hyökkäyksen pienen mutta sitkeän ja ovelan maamme kimppuun voi nähdä yhtenä kansallisen identiteettimme keskeisimmistä pilareista. Tämän huomaa varsinkin kansallisten juhlapäivien aikaan: itsenäisyytemme ja olemassaolomme on edelleen voitto Venäjästä, tai no, ainakin sen hyökkäyksen torjunta. Voittomme ei ole rauha ja toimiva yhteiskunta vaan konfliktiin keskittyvä torjuntavoitto ”vainolaisesta”. Ukrainan kriisin nostettua Venäjän lännen näkökulmasta maailmanpoliittisella pelilaudalla roistomaisesti käyttäytyväksi pelaajaksi, Suomessa voidaan taas vapautuneemmin pyöritellä fantasmagoriaa Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä ja nostaa Nato pöydälle.”

”Lännen tulisi – ja Suomen siinä samalla – myöntää, että olemme ehkä tulleet pisteeseen, jossa maailmanjärjestys todellakin on muuttumassa, vaikkei kuitenkaan takaisin tuttuun historiaan ja kylmän sodan poteroihin vaan ihan uuteen tilanteeseen. Länsi – Yhdysvallat, EU ja Nato – ei voi välttämättä loputtomiin sanella, kuinka kansainvälinen yhteisö toimii. Voi olla että ”kansainvälinen yhteisö” pitäisi tosiaan alkaa käsittää kansainvälisenä yhteisönä, jossa sananvaltaa on muillakin kuin lännellä ja länsimielisillä äänenpainoilla. Se saattaa olla rankkaa meille, jotka olemme tottuneet olemaan aina oikeassa. Mutta on hankala nähdä tilanteeseen muuta ratkaisua kuin aito dialogi myös niiden kanssa, jotka eivät näe asioita samalla tavalla kuin me.”

”Onko sotilaallinen liittoutumattomuus sittenkään niin pelottava ja mahdoton ajatus tulevaisuuden maailmassa, jossa valta on yhä enemmän jakautunut maailman ja arvot eri tavalla hahmottavien pelaajien kesken? Näyttää siltä, että tulevaisuuden maailmassa ei suinkaan tarvittaisi lisää sotilaallisella voimalla vahvistettuja raja-aitoja eri tavoin maailmaa hahmottavien tahojen välille, vaan pikemminkin tahoja, jotka pystyisivät keskustelemaan asioista avoimesti ja pyrkisivät ymmärtämään myös omista näkökulmista poikkeavia katsomuksia. Varsinkin konfliktin reuna-alueilla.” 18.4.2014 • politiikasti.fi                 LUE...

Suomalaisen Ukraina-keskustelun Nato-jumi

Kirjoittanut Noora Kotilainen • 18.4.2014 • politiikasti.fi

Noora Kotilainen on visuaaliseen kulttuuriin ja poliittiseen kuvastoon keskittyvä yhteiskuntatieteilijä. Kotilainen työskentelee Ulkopoliittisessa instituutissa vierailevana tutkijana ja valmistelee Helsingin yliopiston poliittisen historian laitokselle väitöskirjaa sotien ja kriisien kuvaston muutoksesta. 

SRP:n pj. Markku Kangaspuro:

Kun näkökenttä hämärtyy

”Ukrainan kriisi on nostanut pintaan propa-gandaa kaikkialla. Kiovan väliaikaishallitus edustaa Venäjällä fasistijunttaa, ja lännessä ummistetaan silmät monilta hälyttäviltä piirteiltä Ukrainan kehityksessä.”

”Nyt käytössä olevasta kylmän sodan propagandasta on helppo vajota takaisin kylmän sodan ajattelumalleihin. Sen tuhoavin piirre oli kaiken katsominen sotilaallisen voimapolitiikan prisman läpi.”

Siksi ei yllätä, että suomalaisessa keskustelussa on noussut esiin selkäydinreaktiona perusteiltaan kestämättömiä vaatimuksia Natoon liittymisestä.”

Rauhan Puolesta 9.5.2014                                                           LUE...

SRP:n tj. Teemu Matinpuro:

Miehitys on miehitys

”Huhtikuun lopulla Suomen sosiaalifooru-min keskusteluissa mieleeni juolahti, että Venäjän miehittettyä Krimin USA, EU ja koko "vapaa maailma" alkoi säätää eriasteisia pakotteita, joita sitten toimittajiksi itseään tituleeraavat yhdessä

kuorossa puolustavat medioissaan ja sosiaalisessa mediassa samalla Nato-jäsenyyden puolesta liputtaen. Samaan aikaan esimerkiksi Marokko, joka miehittää Länsi-Saharaa, ja Israel, joka miehittää Länsirantaa ja Golanin kukkuloita, palkitaan koko ajan erilaisin suosituimmuusasemin, aseavuin ja muin eduin. Pakotteita ja muita toimia ajavat vain kansalaisjärjestöt. Ja toimittajat vaikenevat. Toki poikkeuk-siakin on, mutta niitä ei nyt juurikaan tule mieleen.

Rauhan Puolesta 9.5.2014                                                           LUE...

Tämä ei tarkoita niiden hyväksymistä, mutta jos Venäjän vaikuttimia ei ymmärretä, syntyy epärealistinen vaikutelma, että maailma on yhtäkkiä muuttunut käsittämättömällä tavalla. Tämä pelokas henki on leimannut monia suomalaiskom-mentteja, joissa sitten - ehkä vastahakoisestikin - lähestytään ajatusta Natoon liittymisestä, koska tämän sotilaallisen liittoutuman luullaan lisäävän Suomen turvallisuutta.

Tässä asetelmassa Länsi koetaan moraalisesti kutakuinkin nuhteettomaksi demokraattisten oikeusvaltioiden yhteisöksi. Näin häviää näkyvistä Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten maailman oloja horjuttava aggressiivinen politiikka. EU-maatkin ylvästelevät uskollaan kansainväliseen oikeuteen, vaikka mitään pakotteita ei ole kohdistettu amerikkalaisiin viranomaisiin Yhdysvaltain hyökättyä laittomasti Irakiin. Mitään EU-pakotteita ei ole kohdistettu israelilaisiin viran-omaisiin Israelin miehittäessä laittomasti Länsirantaa.”

Rauhan Puolesta 9.5.2014                                                           LUE...

Toimittaja Tapani Lausti:

Ukraina, Krim ja geopoliittisen pelin vaarat

”Ukrainan ja Krimin tapahtumia kommen-toitaessa suomalaisista puheenvuoroista puuttuu aika yleisesti taustoitus, joka auttaisi ymmärtämään Venäjän reaktioita vallanvaihtoon Kiovassa.

Ukrainasta, Venäjästä ja Natosta sanottua

Nato on kylmän sodan jäänne

Mikko Elo, kansanedustaja 1979 - 2007 

Kansalliskiihkoa, tekopyhyyttä ja hysteriaa

Hannu Reime, toimittaja

Miten Venäjä hoitaa Nato-Suomen?

Sami Parkkonen
 

Natoon vai ei?                              Juha Kauppinen, toimittaja
 

Suomi Natoon gallup kerrallaan

Vesa Sisättö, toimittaja, Vihreä Lanka vuonna 2034

Kristikunnan helvetinkone ja Ukraina

Risto Volanen, entinen poliittinen valtiosihteeri

Miksi Naton kannattajat pitävät kaikkia niin tyhminä?

Antti Rautiainen 

Ylen Venäjä-ilta muistutti nykyvenäläistä propagandaa

Olga Davydova-Minguet, tutkija
 

Haluaisin kuulla Venäjästä muutakin kuin satuja

Riku Rantala, Madventures-seikkailija

Suomalaisen Ukraina-keskustelun Nato-jumi

  1. -Noora Kotilainen, tutkija

  2. -

Ne Nato-kysymykset, joita ei kysytä

Mikko Niskasaari, toimittaja

Ukrainan umpisolmua kiristää myös alueen vaikea historia

Heikki Talvitie, Suomen Moskovan-suurlähettiläs 1988 - 92

Maapallokartta havainnollistaa Naton mittasuhteet maailmassa. Sen laajentumisen myötä syntyneet kriisipesäkkeet sijoittuvat lähes kokonaisuudessaan Lähi-Itään ja pohjoiseen Afrikkaan sekä Venäjän naapurimaihin, joista Ukrainan tilanne on tällä hetkellä kärjistynyt äärimmilleen.

Nykytilannetta kuvaavasssa kartassa sinisel alueet ovat Nato-maita, oranssi tehostetun vuoropuhelun maita, punaiset tehostetun vuoropuhelun maat Georgia ja Ukraina, jotka veisivät Naton Moskovan porteille, ovat vuosittaisten kanssallisten ohjelmien puitteissa eteneviä, vihreä Makedonia on maa, jossa toimintasuunnitelma on jo olemassa.

Saksojen yhdistymisen yhteydessä 1990 sovittiin Varsovan liiton hajoamisen jälkeen sovittiin, että Nato lopettaa itälaajennuksensa. Varsovan liitto ei enää ole, mutta Naton laajeneminen itään jatkuu ja Yhdysvallat lietsoo yhä Naton avulla Eurooppaa ja sen Venäjän rajoilla olevia maita agressioihin Venäjää vastaan. Laajentumisajankohtia ja maita ilmaisevat vuosiluvut näkyvät kartalla.

Toisen maailmansodan jälkeen Nato-tilanne Euroopassa näytti tältä.

Saksojen yhdistymisen yhteydessä sovittiin Varsovan liiton ja USA:n sotaliitto Naton alasajosta. Varsovan liitto on ajettu alas, mutta Yhdysvallat lietsoo yhä Naton avulla Eurooppaa ja sen Venäjän rajoilla olevia maita agressioihin Venäjää vastaan.

Huolestuttavaa on havaita, miten nykykehitys - EU:n ja Naton itälaajentuminen - on nostanut myös Venäjällä valtaan haukkoja. Viimeaikaiset väkivaltaisuudet Ukrainassa osoittavat, että käynnissä olevan mediasota saattaa jo olla kääntymässä sisällissodaksi, joka kuten kokemuksesta tiedämme, lyö syvimmät haavat kansakunnan sisäiseen ilmapiiriin.

Vanha viisaushan on, että sodassa ensimmäisenä kuolee totuus. Asiat peilautuvat medioissa aina kaikkien osapuolien sotapropakandan suodattamana. Vastustajat ovat julmia tappajia ja omat vastaavat suuria sankarillisia taistelijoita. Se kuitenkin on varmaa, että tilanteen eskaloituessa aseelliseksi yhteenotoksi seurauksena on humanitaarinen katastrofi, jossa siviiliväestö on se joka, kärsii ja maksaa myös viulut. Aineelliset tuhot pahenevat, yhteiskunnan infrastruktuuri murenee, ihmisiä kuolee ja vammautuu, pakolaisvirrat kasvavat. – Syyria, Irak, Afganistan, Libya... esimerkkejä löytyy jo lähihistoriastakin monta.

Russofobia on länsimediassa vallitseva. Objektiivisuus ja analyyttisyys on jäänyt taka-alalle. Naapurimaamme Venäjän näkökantoja ei tuoda esiin, sen sijaan kansainvälistä oikeutta rankimmin rikkoneen USA:n näkökannat saavat ylenmääräistä positiivista julkisuutta. Pitemmällä aikajänteellä seurattuna pitäisi nähdä miten esim. USA:n käsikassaran sotilasliitto Naton laajeneminen Moskovan porteille juuri nostaa myös Venäjällä johtoon haukkoja ja kärjistää vastakkain oloa Euroopassa. 

Tämä tietysti sopii USA:lla, jonka taktiikkana on kriisiyttää tilanne alueilla, jotka se katsoo omalle politiikalleen soveliaaksi. Ensin niin tapahtui Lähi-Idässä, sitten Baltiassa, seuraavaksi Irakissa, Georgiassa, Pohjoisessa Afrikassa, Syyriassa, Ukrainan ohella seuraavana on tulilinjalla, ellei Iran, niin suoraan Venäjä. Vihdoinkin olisi herättävä huomaamaan, että maanosallemme tämä on tuhon tie. 

Entä missä piilottelee tässä tilanteessa rauhanliike? Epämääräisiä lausuntoja tulee ja niitäkin harvoin. Vaikka tilanne on taas kerran kriisiytynyt Euroopassa, molempien maailmansotien ydinalueella, analyysejä mitä on tapahtunut, tapahtumassa ja minne ollaan menossa ei juurikaan tehdä. Joukkoliikettä rauhan puolesta ei ole. Surullisina saamme seurata miten taas kerran raja railona aukeaa monen suistuessa osapuoleksi käynnistetyssä mediasodassa, jossa pyrkimys totuuteen ja sovintoon tapetaan armotta propakandasodan kuristusotteella.

Kylmänsodan kaudella, jolloin esim. euro-ohjuksia oltiin tuomassa Eurooppaan, miljoonien ihmisten joukkovoima pakotti maailman johtajat liennytyksen tielle ja euro-ohjukset torjuttiin, mutta nyt ne ollaan tuomassa tänne ja raja itään aukeaa railona uudelleen.

– On aiheellista kysyä ollaanko taas toista maailmansotaa edeltävässä tilanteessa, jossa rauhantahtoinen kansa jyrättiin sotapropakandan massiivisella ylivallalla ja tulokset olivat kohtalokkaita. Mielestäni emme saa alistua samaan rooliin eli nousta feniks-linnun tapaan vasta sodan tuhkasta. Maapallomme ei tule kestämään sitä.

Rauhanliikettä tarvitaan taas. Ennen kaikkea nuorison on nyt lähdettävä turuille ja toreille, näytettävä sotaintoilijoille, ettei heitä tarvita vaan rauha ja yhteistyö on maailman ainoa mahdollisuus. Me vanhat, eräät vieläkin mukana olevat jopa 60-luvulta asti toimineet, tuskin enää pystymme nostattamaan liikettä samoihin mittoihin kuin 70-luvulla, mukaan lähtee silti varmaan meistäkin jokainen, joka kynnelle kykenee.

Suomelle on tärkeätä vaalia rauhaa itärajallaan, minkä ei suinkaan tarvitse merkitä kritiikitöntä suhtautumista Putinin toimiin, eikä esim. Venäjän kansalaisoikeus vajeeseen. Venäjällä on oligarkien ylivaltaan perustuva kapitalistinen järjestelmä. Ja vielä korruptointuneenmpi se on ollut Ukrainassa, eikä kumouksen jälkeinen vallanvaihto tuone yhtään kansanvaltaisempaa tilalle, ainakaan mikäli äärioikeiston ote siellä vahvistuu. 

Varmaa on kuitenkin myös se, että kovia kokeneen Ukrainan kansan syvien rivien keskuudessa, Venäjällä ja myös länsimaissa halu löytää rauhanomainen ratkaisu on suuri. Päästää ukrainalaiset ratkomaan pahoja talouteen liittyviä ongelmiaan ja rakentamaan rauhanoloissa maataan. Pyrkimys rauhanomaiseen rinnakkaineloon naapurimaiden kanssa on sekin suurimmalle osalle kansasta tärkeä osa myönteistä kehitystä. Näiden mahdollisuuksien toteuttamista on rauhanliikkeen nyt pyrittävä kaikin voimin vahvistamaan.

Naton itälaajentuminen uhkaa rauhaa Euroopassa

Ilmo Suikkanen • Uusikaupunki • 25.4.2014, päivitetty 8.5.2014

Likainen poliittinen peli Suomen Natoon viemiseksi torjuttava

Ulkoasiainvaliokunnan ja perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan ainut tapa liittää Suomi Natoon olisi sopia siitä neljän suurimman eduskuntapuolueen kesken salassa. Soinin mukaan tällaista yksimielisyyttä sotilasliitto-Natoon liittymisestä ei nyt ole olemassa.

Oleellisinta Soinin ulostulossa on se, että hän ei suinkaan torju neljän suurimman puolueen yhteishanketta, jossa Nato-jäsenyys toteutettaisiin salassa kansalaisilta. Soini päinvastoin tarjoaa salahanketta sanomalla, että ”Ainoa tapa, millä NATO- jäsenyyskeskusteluun tulee vauhtia, on sama kuvio, millä SOTE-uudistuksen suuntaviivoista sovittiin. Siinä neljän suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajat sitoutuivat uudistukseen ja esiintyivät yhdessä julkisuudessa”.

Soini ilmoittaa, että hän ei kannata Natoon liittymistä. Kuka tuohon voi luottaa, kun  aiemmin Soini on mm. lausunut, että ” ..mutta jos puolustusliittoon meneminen osoittautuisi parhaaksi vaihtoehdoksi Suomen kansalle, olisin valmis miettimään kantaani uudelleen” ja ”Mieluummin Nato kuin EU”. Kun EU-jäsenyys kelpaa Soinille, Nato kaiketi kelpaa vielä paremmin.

Nato-kysymys on Suomen kannalta niin tärkeä, että jokaiselta puolueelta on vaadittava siihen selkeää kantaa. Ellei selkeää kantaa ole, se on äänestäjien pantava merkille.

Itsenäisyyspuolue torjuu Suomen liittämisen Natoon. IPU:n mielestä Suomen ainoa kestävä turva on puolueettomuuspolitiikassa. Puolueettomuuteen tarvitaan valtiollinen itsenäisyys, siis ero eurosta ja EU:sta, toteaa IPU:n puheejohtaja Antti Pesonen.

Kriisinhallintaa vai kriiseihin ohjausta? 

Nato-aluksia Turkuun elokuun lopulla

9.6.2014 • Ilmo Suikkanen • SRP:n Uudenkaupungin yhdistys

Merivoimien esikunta johtaa monikansallisen Northern Coasts -harjoituksen (NOCO) 29. elokuuta – 12. syyskuuta 2014. Yleisölle harjoitus näkyy elokuun viimeisenä viikonloppuna Turussa etenkin Forum Marinumin läheisyydessä, kun kymmenet kotimaiset sekä ulkomaiset Nato-sotalaivat purjehtivat Aurajokeen ennen siirtymistä harjoitusalueille. Harjoituksen miesvahvuus on liki 3000.

Suomen lisäksi harjoitukseen on tähän mennessä ilmoittautunut 13 maata: Belgia, Iso-Britannia, Saksa, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Alankomaat, Turkki ja Yhdysvallat.

Tässä merkittävässä kriisinhallintaharjoituksessa toimitaan Suomen aluevesillä ja Suomen maa-alueilla rannikon tuntumassa. Mukana NOCO-harjoituksesssa ovat ilmavoimat ja erikoisjoukot. Kahdeksatta kertaa järjestettävä NOCO järjestettiin kerran aiemmin Suomen alueella vuonna 2010. Viime vuonna harjoitus pidettiin Ruotsissa (video)

Parhaillaankin samat Naton meri- ja ilmavoimat osallistuvat 13 maan Baltops-harjoitukseen, joka suoritetaan 42. kerran. Suomi on myös mukana sotavoimien harjoituksessa, joka kestää kesäkuun 21. päivään saakka Tanskan ja Ruotsin aluevesillä. Suomesta harjoitukseen osallistuu ainakin miinalaiva Uusimaa, joka saapuu harjoitukseen toukokuun ajan kestäneeltä Välimeren purjehdukselta.

Huhtikuun puolivälissä uutisoitiin miten Sotilasliitto Nato lisää lentotukikohdan Viroon Tallinnan lähelle ja yli kolminkertaistaa hävittäjiensä määrän Baltiassa. Myös Venäjän sotaharjoitukset Itämerellä ovat kasvussa. Onkin aiheellista kysyä mihin tämä nk kriisinhallinta johtaa. Muuttuuko Itämeri - rauhanmeri Naton voimistumisen myötä sotilaallisen vastakkainolon näyttämöksi, vaikka esim. ympäristöongelmat vaatisivat panostamista ystävyyteen ja yhteistyöhön niiden poistamiseksi?

                                                                                                                                                   LUE...

Suomen strategiaa ollaan muuttamassa

Pulloposti on Centrum Balticum -keskuksen Itämeri-aiheinen viikkokolumni, jos arvovaltaisia kirjoittajia pohtii Itämeren alueen kysymyksiä usein hyvin onnistunein aihevalinnoin etenkin ympärikysymysten ja alueen yhteistyön näkövinkkelistä. Yhteistyön näkökulmaan verrattuna vastakkaista kantaa edustaa kuitenkin edustaa Pullopostissa nro 22 Torsti Sirénin kolumni. Mistään vähämerkityksellisestä näkökannasta ei suinkaan ole kyse, sillä mies on everstiluutnantti, valtiotieteiden tohtori, Strategian laitoksen johtaja, strategisen kommunikaation dosentti, Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Torsti Siren kirjoittaa aiheesta ”ITÄMEREN ALUE SOTILASSTRATEGISESTI TARKASTELUNA” "Jokaisen alueen valtion tulisi siis rakentaa riittävä kansallinen puolustuspidäke sekä kuulua samalla Natoon, demokraattisten valtioiden sopimusjärjestöön.” Tähän kiteytyy Sirénin ajatusmalli, joka perustuu Venäjän arvaamattomuuteeen, huomioimatta mitenkään sitä mikä Venäjällä on johtanut kovan linjan vahvistumiseen eli juuri Naton itälaajentumista. – Syystä on näin tehty seuraus, jolla Natoa markkinoidaan.

Vaikka kirjoituksen lopussa seisoo, että  "esitetyt näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta kirjoittajan työnantajan kantaa”, se viestittää miten tätä näkökulmaa ollaan nyt arvovaltaisilta tasoilta vahvasti lanseeraamassa. Strategian laitoksen johtajan kolumni ei mielestäni pyrkii muuttamaan ympärikysymysten ja alueen yhteistyön näkökulmaa ja tekemään Itämerestä sotilaallisen vastakkainolon näyttämön.

Ilmastopakolainen käy oikeutta merenpinnan noususta  CO2-raportti 22.10.2013                            LUE...

Suomalaisyhtiöt haluavat viedä lisää aseita Lähi-itään  HeSa 8.11.2013                                                             LUE...

Mandelalle järjestetty kynttilätilaisuus keräsi väkeä Helsingissä Turun Sanomat 21.12.2013        LUE...

NSA-skandaalista näkyy vain jäävuoren huippu – ja tätä emme vielä tiedä  YLE Uutiset  22.10.2013           LUE...

Hyppönen vakoilukohusta: "kertoo NSA:n resursseista" – Urkintalaitteen voi piilottaa USB-kaapelin sisään 

Yle Uutiset 15.1.2014  16:12                      LUE...

Haglund osti sata panssaria - Samalla rahalla saisi puolikkaan Finnairista… Talouselämä 16.1.2014 18:50   LUE...

Aseisiin rahaa löytyy: Suomi ostaa Yhdysvalloilta satoja Stinger-ohjuksia – hinta 90 miljoonaa euroa

Yle Kotimaa  24.1.2014  4:18                                                            LUE...

Folklaulaja Pete Seeger on kuollut   KUUNTELE...   

Seeger oli suuri rauhan puolestapuhuja ja ympäristöaktivisti.       

Geneve 2 -konferenssi alkoi riitaisissa merkeissä  Rauhanpuolustajat 28.01.2014                    LUE...

Kaskeala: ”Suomelle kriisi on paha juttu”

Talouselämä 7.3.2014                                                                  LUE...

Ruandan kansanmurhan tuska ei ole hälvennyt kahdessa vuosikymmenessä 

Turun Sanomat 7.4.2014                                                              LUE...

Kolmentoista vieraan maan sota-alukset risteilevät näyttävästi saaristossamme, hävittäjät ulisevat taivaalla, merellä metsästetään terroristeja laivaston tykeillä, armeijan helikopteri jyrisee aamusta iltamyöhään Uudenkaupungin taivaalla poiketen välillä pelastuslaitoksen kentällä. Kyse on suurien NATO-maiden kumppaneineen järjestämästä yhteisestä sotaharjoituksesta, Northern Coasts 2014 -kriisinhallintaharjoitus toi viime viikolla sota-aluksia myös eteläiselle Selkämerelle.

Suurien Nato-maiden yhdessä kumppanuusmaiden kanssa järjestämään Northern Coasts 2014 harjoitukseen liittyen puolustusvoimat ampui laivastotykistöllä Selkämerellä sijaitsevilla tilapäisillä ampuma-alueilla päivittäin lauantai-iltaan saakka. Vaarallinen alue oli koko Selkämeren alue välillä Isokari-Kristiinankaupunki ulottuen 90 kilometrin etäisyydelle rannikosta. Hävittäjien ulina kaukainen tykkien jyly hallitsivat saariston äänimaisemaa viime viikolla ja kuluvan viikon aikana harjoitus jatkuu Hanko-niemestä itäiselle Suomenlahdeölle päin..

Suomesta NOCO14 -harjoitukseen osallistuu yhteensä 1500 henkilöä kaikista puolustushaaroista sekä rajavartiolaitokselta ja saman verran väkeä osallistui muista osanottajamaista eli yhteensä noin 3000 henkeä.

Isokarin edustan miehittäneiden 10 aluksen joukossa oli sotalaivoja Tanskasta, Hollannista ja Saksasta. Perjantaina luotsia tarvittiin myös sukellusveneille. Isokarilaislehteiden mukaan luotsi vietiin sukellusvenelle helikopterilla.

Vain elämää-ohjelman yhteistyökumppani SodaStreamillä on tehdas Israelin laittomassa siirtokunnassa

Vain elämää-ohjelma on valinnut syksyn 2014 kaudelleen yhteistyökumppaniksi hiilihapotuslaitteita valmistavan SodaStream-yrityksen. SodaStreamillä on tehdas Israelin laittomassa siirtokunnassa Länsirannalla, eli palestiinalaisalueella, jota Israel miehittää. Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia. EU ja YK ovat tuominneet Israelin siirtokuntapolitiikan. SodaStreamin Länsirannalla Mishor Adumimissa, Jerusalemin lähellä sijaitseva tehdas hyötyy muun muassa siirtokunnan käyttöön laittomasti anastetuista maa- ja vesivaroista, halvasta työvoimasta, huomattavista verohelpotuksista ja puutteista ympäristöä ja työvoimaa suojelevassa lainsäädännössä. SodaStream yrityksenä on osa järjestelmää, joka mahdollistaa Israelin miehityksen jatkumisen. Lisäksi yritys tukee erottelujärjestelmää, joka täyttää apartheidin tunnusmerkit. Sellaistako vain elämä? That life sucks! #VainElämää (7 kuvaa)

Jonna Tervomaa - Minä toivon

KUUNTELE...

Merisotaharjoitus päättyy Turussa onnistuneissa tunnelmissa

Lounais-Suomen vesillä järjestetty Suomen ja usean Nato-maan yhteinen harjoitus päättyy tänään.

Merivoimien vuoden pääsotaharjoitus keräsi kahden viikon aikana Lounais-Suomen vesille noin 60 sota-alusta 13 eri maasta.

Harjoitus on sujunut alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti, kerrotaan Merivoimien esikunnasta.

Sotaharjoitus sujui myös ilman Venäjän häirintää. Harjoitus on kuitenkin herättänyt myös siihen kuulumattomien alusten mielenkiinnon.

Merivoimat huomauttaa, että Suomenlahti on vilkkaasti liikennöity, ja liikkeellä on aina myös venäläisiä sotilasaluksia.

Tietoliikenneyhteydet ja ilmatoiminta parhaita onnistumisia

Merivoimien tiedotuspäällikön Annele Apajakarin mukaan harjoitukseen oltiin kaikin puolin tyytyväisiä.

– Oli paljon onnistumisia, mutta aina totta kai jää parantamisen varaa ja seuraavissa harjoituksissa voidaan asiat tehdä vielä paremmin.

Apajakari kertoo, että erityisen hyvin Suomi onnistui tietoliikenneyhteyksien järjestämisessä.

– Harjoituksen johtaja, lippuemiraali Juha Vauhkonen nosti ilmatoiminnan toiseksi erityiseksi onnistumiseksi.

Laskutavasta riippuen kyseessä saattaa olla suurin Suomessa koskaan järjestetty kansainvälinen sotaharjoitus. Enimmillään henkilömäärä harjoituksessa oli yli 3 200.

Ensi vuonna sotaharjoitus pidetään Northern Coast -harjoitusten isäntämaassa Saksassa.

Asevalvontaraportti 2013 julki YK:n päivän aattona 23.1.02014

Suomen asevienti kukoistaa

Suomen asevienti kasvoi vuonna 2013 suuremmaksi kuin kertaakaan vuoden 1998 jälkeen, selviää YK:n aseriisuntaviikon virallisen avajaispäivän aattona, torstaina 23.10.2014, julkaistavasta Suomen asevalvontaraportista. Suomessa aseidenriisuntaviikkoa on perinteisesti vietetty YK:n virallisesta aikataulusta poiketen maanantaista 20.10. alkaen.

Suomen asevalvontaraportin uusissa kartoissa maailman ja Suomen asekauppa esitetään kansainvälisen rauhanindeksin ja yksityiskohtaisten konfliktikarttojen rinnalla. Viennin lisäksi raportissa tarkastellaan uusina kokonaisuuksina asetuontia ja kansainvälisiä pyrkimyksiä ennaltaehkäistä ja rajoittaa konfliktien syntymistä asevalvonnan keinoin. Raportissa kiinnitetään erityisesti huomiota asevarusteluun pitkäjänteisenä toimintana, jossa tuotteita kehitetään ja pyritään saamaan markkinoille yritysten ja valtion yhteisponnisteluna. Suomi on toiminut näin esimerkiksi Intiassa.

Konfliktien ennaltaehkäisyä asevalvonnan keinoin seurataan entistä laajemmin. Mukana on vastuullista sijoittamista, sotils- ja turvapalveluiden hankintaa, korruptiota ja laittoman asekaupan torjuntaa käsittelevät luvut. Raportissa käsitellään muun muassa kidutusvälineiden kauppaa ja Kotkan parin vuoden takaisen ohjuslaivan kohtaloa.

Nyt julkaistava, vuotta 2013, käsittelevä raportti on järjestyksessään kuudes vuosikerta. Se ilmestyi aiemmin nimellä Suomen asevienti. Niissä on kerrottu ensimmäisenä muun muassa suomalaisten sijoituksista ydinaseita valmistaviin yrityksiin ja kranaatinheitinkaupasta Saudi-Arabiaan. Kumpaakin seurataan myös tässä raportissa.


Lisätietoja ja tilaukset http://www.saferglobe.fi/?page_id=1940. Tällä viikolla (42) tehdyt tilaukset ehtivät perille julkaisupäivänä.


SaferGlobe

www.saferglobe.fi

Ajatuksia jotka muuttavat maailmaa

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin johdolla Smolnaan marssi synkkä Naton musta-

pukuisten joukko jota ulko-ovella oli käsi ojossa vastassa ulkoministerimme Erkki Tuomioja.

Kuva SRP

Rauhanpuolustajat: Korvapuusti Nato-sopimukselle, tilalle rauhanrakennusta

Avakka • Ilmo Suikkanen • 5.4.2015

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin Helsingin-vierailun yhteydessä Suomen Rauhanpuolustajat ehdottaa Suomelle isäntämaasopimuksen sijaan emäntämaasopimusta.

Suomi allekirjoitti Naton kanssa niin sanotun isäntämaasopimuksen syyskuun alussa. Sekä ulkoministeri Erkki Tuomioja että puolustusministeri Carl Haglund ovat vakuuttaneet, ettei sopimus vie Suomea lähemmäksi Natoa. Sopimuksen väitetään koskevan vain lähinnä mahdollisten Nato-maiden ja sen rauhankumppanien sotilaiden Suomen "vierailujen" logistiikkaa eli sitä, miten hoidetaan muun muassa niiden polttoainehuolto, muonitus sekä lääkintäpalvelut.

Entinen valtisihteeri Risto Volanen on kuitenkin arvioinut blogikirjoituksessaan, että "kyseessä on perinteistä kokonaismaanpuolustusta vastaava, Natoa tukeva sotilaallis-yhteiskunnallinen järjestelmä Naton kaikissa mahdollisissa toiminnoissa Suomen alueella. Suomen alue tehdään päätöstä vaille valmiiksi Naton toiminnalle harjoituksista täysimääräiseen sotaan. Ei siis ole todenmukaista kertoa kansalaisille, ettei tämä prosessin läpivienti lähentäisi Suomea Natoon."

Isäntämaasopimus on siinä mielessä ongelmallinen, että se jälleen kerran antaa epäselvän kuvan Suomen turvallisuuspolitiikan linjasta.


Emäntämaasopimus isäntäsopimuksen tilalle


Rauhanpuolustajat jakoi tänään (to 5.3.2015), Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin vieraillessa Helsingissä, rauhanpullia ei isäntämaa- vaan emäntämaasopimuksen puolesta,.

”Suomi voisikin isäntämaasopimusten sijaan ehdottaa emäntämaasopimusten allekirjoittamista kaikkien Nato- ja muiden mahdollisten maiden kanssa. Sopimuksella Suomi sitoutuisi emännöimään ja isännöimään keiden tahansa välisiä rauhanneuvotteluita sekä kaikkia mahdollisia aseriisuntaneuvotteluja. Voisimme sitoutua huolehtimaan tarpeen vaatiessa paitsi kokoustiloista, majoituksesta ja muonituksesta, myös halukkaiden saunotuksesta. Ainoana sopimusehtona olisi aito pyrkimys konfliktien rauhanomaiseen ja oikeudenmukaiseen ratkaisemiseen. Ja että torrakot pitäisi luovuttaa viimeistään porstuassa.”

Espan puistossa 5.3.2015 klo 8.30 kauniina kevätpäivänä reipas porukka jakoi korvapuus-teja Naton kanssa solmitulle Isäntämaasopimukselle.

Isäntämaasopimusta ei tarvita vaan emäntämaasopimus. Ainoana sopimusehtona olisi aito pyrkimys konfliktien rauhanomai-seen ja oikeudenmukaiseen ratkaisemiseen. Ja että torrakot pitäisi luovuttaa viimeistään porstuassa Kuva SRP

Ilmavoimat pudottaa ensimmäiset pomminsa 70 vuoteen – kalleimpia aseita säästetään ”pahan päivän varalle”

Avakka • 31.6.2015

Ilmavoimat aikoo pudottaa ensi viikolla ensimmäiset kovat pomminsa sitten toisen maailmansodan. Tarkoitus on pudottaa amerikkalaisia täsmäpommeja Rovajärven ampuma-alueelle kesäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Pommitusten taustalla on Hornet-hävittäjien toinen elinkaaripäivitys, jonka myötä koneisiin on rakennettu kyky pommituksiin ilmasta maahan. Päivitys on tehty jo yli puoleen Suomen Horneteista. Sen yhteydessä hävittäjien ohjelmistot uusitaan ja koneisiin asennetaan pommeille ripustimet, kertoo Helsingin Sanomat.

Hornetit käyttävät koeammunnoissa amerikkalaisvalmisteisia Jdam-pommeja (Joint Direct Attack Munition). Ne ovat ohjauslaitteilla varustettuja täsmäpommeja, jotka suunnistavat muun muassa satelliittipaikannuksen avulla. Ne pystytään lähettämään kohteeseen jopa noin 20 kilometrin päästä.

Suomen ostamien Jdam-pommien keskihinta on lähes 80 000 dollaria, mutta julkisten lähteiden mukaan isoissa erissä ostettuna Jdam-pommien kappalehinnaksi tulee noin 20 000 dollaria. Pommien valmistaja Boeing on myynyt vuosien mittaan yli neljännesmiljoona Jdam-pommia.

Ilmavoimilla ei ole ollut pommituskykyä sitten toisen maailmansodan. Pariisin rauhansopimuksessa Suomelta jopa kiellettiin lentokoneet, jotka on suunniteltu ensisijassa pommituskoneiksi rungon sisäpuolisin kuljetuslaittein.

Ei sotaa Ukrainaan! – Ei sotaa Eurooppaan! – Ei sotaa maailmaan! 
– Ei Suomea Natolle! – Ei sotilasliitoille! 
– KYLLÄ RAUHALLE!
Ylläoleviin iskulauseisiin voisi kiteyttää Turussa 30.5.2015 yksityisten ja eri kansalaisjärjestöjen järjestämän rauhankulkueen keskeisen sanoman. Suurtorilta lähteneen ja teatterisillan kautta Apteekinrantaan marssineen noin sadan hengen rauhankulkueen osanottajamäärä ei päätä huimannut verrattessa lukuja esim. rauhanmarssien huippuvuoteen 1982, jolloin ydinasevarustelusta ja euro-ohjuksista syntynyt asevarustelukierre ja suursodan uhka ajoi miljoonat ihmiset kautta maailman toimimaan rauhan puolesta. Suomessakin väkeä oli kyseisenä vuonna liikkeellä kymmeniä tuhansia: Helsingissä 38 000, Turussa 10 000 ja täällä pienessä Uudessakaupungissakin muistan kulkueessa olleen n. 700 marssijaa.
Nykytilanteessa on paljon samankaltaisuutta. Sotilasliitto Naton laajeminen itään on odotetusti nostanut Venäjällä kansallismielisyyden aallon, joka katsoo maansa turvallisuusiuhan kasvaneen mittasuhteisiin, jota siellä ei enää tulla hyväksymään. Ensin Tsekkiin ja toisessa vaiheessa Romaniaan rakennetaan ohjustukikohta. Kolmannessa vaiheessa samanlainen tukikohta rakennetaan Puolaan. Ukrainan tilanne sekä Natoon liittyneiden Baltian maiden Nato-tukikohdat parhaillaankin meneillään olevine laajoine sotaharjoituksineen sekä Suomen solmima nk. isäntämaasopimus Naton kanssa ovat olleet viimeisimpiä roiskauksia avoimien vihamielisyyksien suuntaan. 
Kun 1970- 80-luvuilla sodanuhan laukaisijoina olivat Keski-Eurooppaan sijoitettaviksi kaavaillut euro-ohjukset ollaan samalla tiellä taas, tosin sijoituspaikat ovat nyt lähes Pietarin ja Moskovan porteilla. Tuolloin suurelta osin laajaksi ja vaikutusvaltaiseksi kasvaneen rauhanliikkeen voimin ydinasevarustelu ja euro-ohjukset torjuttiin ja siirryttiin kansainvälisin sopimuksin liennytyksen ja ydinasevarustelun purkamisen tielle. 
Tuosta kehityssuunnasta on viime vuosikymmeninä tapahtunut jyrkkä muutos takaisin vihanpidon, sotilaallisen vastakkainolon ja asevarustelun tielle. – Joukkoliikettä rauhan puolesta tarvitaan siis taas. 
Kiitokset järjestäjille! 
Monesta syystä johtuen Turun kulkueen osanottajamäärä jäi alhaiseksi, mutta se ei tippaakaan vähennä tapahtuman arvoa, se oli onnistunut liikkeellelähtö ja järjestäjillä oli nuorekas ja aidon innostunut ote asiaan. Tältä pohjalta soisi rauhantyön kehittyvän ja laajenevan uusiin mittasuhteisiin liikkeeksi, johon kaikki sodan ja asevarustelun vastustajat voivat liittyä. 
Mielestäni kaikkien rauhantahtoisten ihmisten ikään, sukupuoleen, maailmankatsomukseen ja yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta olisi taas yhdistyttävä yli valtiollisten rajojen agressiivista asevaraista voimapolitiikkaa ajavien väliin ja estettävä nyt vaarana oleva tilanteen kärjistyminen avoimiksi yhteenotoiksi.  Erityisesti nuorison, joka joutuu kärsimään nykyisen tuhon tien seuraukset, mukaan tulo toimintaan mukaan onkin nyt äärimmäisen tärkeää.

Ilmo Suikkanen, Suomen Rauhanpuolustajain Uudenkaupungin yhdistys ry

KATSO KUVAKERTOMUS 

http://web.me.com/avakka/Selkameri/Rauh.htmlshapeimage_14_link_0
KATSO KUVAKERTOMUS 
http://web.me.com/avakka/Selkameri/Rauh.htmlshapeimage_15_link_0

Hornetit testaavat amerikkalaisia Jdam-pommeja, joiden keskeisiä ominaisuuksia ovat:

  1. riippumattomuus säästä (yleinen GPS:n ominaisuus)

  2. toiminnallinen yksinkertaisuus (ei jatkuvaa maalin valaisua (laser) tai aseen ohjausta (TV) maaliin, pelkät maalin koordinaatit riittävät)

  3. edellisestä seuraava kyky täsmäshokkivaikutukseen ("shock and awe"), kykyyn iskeä yhtä aikaa monella aseella suppealle alueelle.

Presidentti Sauli Niinistö sanoo EU:n sanktioita koskevien vaatimuksien epä-selvyyden johtaneen venäläisedustajien maahanpääsyn estämiseen

Avakka • Ilmo Suikkanen • 6.7.2015

Presidentti Sauli Niinistön mukaan EU:n sanktioita koskevat vaatimukset ovat epäselvät. Niinistö sanoo, että Suomi on ollut "puun ja kuoren välissä" Etyj:n venäläisedustajia koskevassa päätöksessä.

Suomi eväsi EU:n pakotelistalla olevien venäläispoliitikkojen maahanpääsyn, ja vastalauseena Venäjä ilmoitti, ettei sen Etyj-delegaatio osallistu Helsingissä parhaillaan pidettävään yleiskokoukseen. 

Niinistön mukaan oikeudellinen tilanne jäi siis täysin epäselväksi. Tämän vuoksi, Suomi on jo notifikaatiossa todennut, että sanktioita koskeva lainsäädäntö on selvitettävä tulevaisuutta varten. Mtv3:n mukaan Niinistö myös toisti tämän yleiskokouksen avauspuheessaan tänään aamupäivällä.


Venäjään vihamielisesti suhtautuvat maat pääsivät estämään sen osallistumisen – Suomi piiloutui yksimielisyyslinjauksensa taakse

Niinistö kertoo, että Suomi yritti hankkia yksimielisyyttä siihen, että venäläisosallistujat pääsevät osallistumaan kokoukseen sanktioista huolimatta. Yksimielisyyttä ei kuitenkaan syntynyt.

– Kerroimme, että ellei tule kielteisiä vastalauseita, niin olemme täysin valmiita ottamaan venäläiset vastaan, sanoo presidentti Niinistö hyvin tietoisena, että kielteisiä kantoja on tulossa eikä yksimielisyyttä asian suhteen löydy. Jälkikäteen näiden taakse piiloutuminen ei tilannetta muuta, Venäjää kohtaan vihamieliset maat  Baltian maat ja USA sanelivat kuinka menetellään.

Valtiomiestaitoa olisi osoittanut, että ETKY:n ja Helsingin hengen mukaisesti erimielisyyksistä huolimatta ja vieläpä niiden takia, juuri nyt olevan äärimmäisen tärkeää, että 40-vuotta täyttävä ETYJ:n yleiskokous olisi päässyt jäsenvaltioidensa kautta keskustelemaan etsimään sopua Euroopan kriiseihin ja niistä erityisesti Ukrainan tilanteeseen.

Suomella ei ole mitään etua tässä tilanteessa osoittaa olevansa nöyrästi kuuliainen EU:n pakotteille, vaan pitää yllä Helsingin henkeä antamalle ETYJ:n jäsenmaiden edustajille samat oikeudet osallistua yleiskokoukseen. Esimerkikisi sopii vaikkapa YK:n yleiskokous, jossa Yhdysvaltojen kauppasaarrossa vuosikymmeniä olleen Kuuban edustajilla Fidel Castroa myöden on ollut edustusoikeus.

On suuri tappio Euroopalle ja maailmalle mikäli ETYJ:n juhlavuodesta muodostuukin järjestön kuoppaamisen vuosi. Kuvaavaa ilmapiirin muutokselle on, että samanaikaisesti kun venäläisedustajien pääsyy Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön kokoukseen Suomen toimesta estettiin, Helsingissä vierailee USA:n tulivoimaltaan suuri todella tehokkaasti aseistettu sotalaiva USS Jason Dunham.

Suurien linjanvetojen sijasta Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö joutui yleisistunnon avauspuheenvuorossaan selittelemään pieleen menneitä valmisteluja Venäjän edustajien osallistumiskieltoon liittyen ja toteamaan jännitteen lännen ja Venäjän välillä nousseen epämiellyttävälle tasolle. Tilanne on valitettavasti vaikuttanut myös kokoukseemme tänään. Viestinnän ja vuorovaikutuksen ylläpito on hyvin tärkeää.

Venäjän media: Suomelta on mennyt sekaisin matkustuskielto EU:n alueelle ja ETYJ:n toimintaan osallistumisen estäminen  vz.ru • 7.7.2015                                                                                LUE...

Venäjän Tiedeakatemian Eurooppa-insituutin tutkija Sergei Fedorov Suomen toiminnasta ETYJ -fiaskosta venäläiselle Vzgljad-sanomalehdelle tänään:

“…Suomen Ulkoministeriön joko itsenäisesti tai painostuksen alla tekemä päätös ei ole pelkästään epälegitiimi ja lainvastainen vaan ennen kaikkea absurdi. Jos kyseessä olisi ollut yksityismatka Suomeen tai jonkun valtuuskunnan vierailu nimenomaan Suomeen, asia olisi ollut edes jotenkin ymmärrettävissä.

Mutta kun tämä oli ETYJ:n puitteissa tapahtuva vierailu – organisaation, jolla ei ole mitään tekemistä EU:n kanssa.

Tämä on aivan sama kuin jos meidän valtuuskuntaamme ei päästettäisi YK:n yleiskokoukseen tai UNESCO:n kokoukseen Pariisissa.

Tässä asiassa yhden käsitteen sekoittaminen toiseen on sekä väärin että tyhmää.

Tutkija pitää Suomen UM:n kantaa poliittisena ja diplomaattisena virheenä.

“Tämähän on täysin ennekuulumatonta, – sanoo Fedorov. – Tästähän saa sen käsityksen, että myös Suomen presidenttikin kritisoi oman ulkoministeriönsä toimintaa”, – toteaa hän." (via Aleksei Kettunen)

Uudenkaupungin rauhan soutu nyt

10. kerran

Avakka • 28.8.2015


Uudenkaupungin rauhan allekirjoittamisesta tulee elokuun lopussa kuluneeksi 294 vuotta. Tuolloin Uusikaupunki oli eurooppalaisen politiikan polttopisteessä. Rauhansopimus oli nimittäin merkittävimpiä eurooppalaisia valtapolitiikan ratkaisuja.


Uudenkaupungin seudulla ei aina riittävästi muisteta tuota rauhaan johtanutta, tapahtumarikasta superkesää. Uudenkaupungin rauhasta alkoi vapauden aika, jolloin maata rakennettiin rauhan oloissa useiden vuosikymmenien ajan vähitellen entiselleen ja siitä eteenpäin.


Keväällä 2013 Venäjän ulkoministeriö luovutti Turun pääkonsulin välityksellä Uudenkaupungin rauhaa koskevan asiakirja-aineiston Uudellekaupungille. Asiakirjakokonaisuus on mittava ja osa siitä on käännetty suomeksi, pääasiassa otsikot. Aineisto on nähtävillä Uudenkaupungin museossa.


Kaksi vuotta sitten järjestetyssä seminaarissa suurlähettiläs Alexander Kuznetsov Moskovan ulkoministeriöstä totesi Uudenkaupungin rauhan merkinneen Venäjälle ratkaisevaa porttien avautumista länteen ja mahdollisuutta länsimaisen sivistyksen leviämiseen uusille alueille.Lauantai-iltana 29.8. venetsialaisen illan hämärässä klo 21.30 on jälleen Uudenkaupungin Lions-klubin järjestämä Uudenkaupungin rauhan soutu, joka soudetaan joka toinen vuosi. Mukana ovat Pohjola-Nordenin, Suomi-Venäjä Seuran ja Vakka-


Suomen Reserviupseerien soutamat Ruotsin, Venäjän ja Rauhan veneet, jotka värivalaistuina ja lipuin varustettuina soutavat Kaupunginlahdella sillan viereen Tervatorin rantaan. Kussakin veneessä on airut, perämies ja neljä soutajaa. Soutukomennot kaikuvat kolmella kielellä. Puolituntisen historiallisen näytöksen jälkeen on juhlava ilotulitus elokuun yössä.


Uudenkaupungin rauhan soudussa historiallisissa asuissa olevat airuet perämiehineen ja lippuineen nousevat sillan pieleen porrastasanteelle ja lukevat osan rauhansopimuksen keskeistä 4. artiklaa venäjäksi, ruotsiksi ja suomeksi. Rauhansopimus on kirjoitettu venäjäksi, ruotsiksi ja saksaksi. Suomeksi ei sopimusta ollut aihetta kirjoittaa, koska Suomen valtiota ei ollut vielä olemassakaan.


Erkki Sirkiä

Yle: Suomelle moitteita sota-tarvikeviennistä arabimaihin

Avakka • 27.10.2015                                                                    LUE...

Tutkijaryhmän mukaan asevientiä Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin pitäisi harkita uudelleen, sillä alueen ihmisoikeuksissa on puutteita.

Suomesta sotatuotteita vietiin viime vuonna eniten Ruotsiin. Seuraavaksi suurimmat ostajat olivat Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat.

Riippumattoman -tutkimusverkoston asevalvontaraportti pitää Arabian niemimaalle tehtyjä kauppoja kyseenalaisina. Alueelle on myyty muun muassa kranaatinheittimiä.

– Onko harkittu riittävän tarkasti, mille alueille aseita viedään, onko tehty riittäviä riskiarvioita siitä, viedäänkö aseita eteenpäin, ja ovatko ne alueet konfliktiherkkiä, sanoo verkoston tutkija Johannes Lehtinen Yle Uutisissa.

Tutkijaverkoston raportissa muistutetaan, että aseviennit ovat aina myös hiljainen hyväksyntä ostajamaiden hallituksille. Silti on todennäköistä, että kaupankäyntiä arabimaiden kanssa jatketaan.

– Voi hyvin olla, että vienti Lähi-itään, erityisesti Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin, jatkuu, koska sinne on olemassa tiiviit kauppasuhteet, Lehtinen arvioi.

Suomalaisen puolustusteollisuuden merkittävimmät vientituotteet ovat Patrian panssaroidut ajoneuvot sekä kranaatinheittimet.

Suomen sotatarvikeviennin yhteisarvo oli vuonna 2014 noin 223 miljoonaa euroa, eli suunnilleen saman verran kuin vuotta aiemmin.


Voit tilata Suomen asevalvontaraportin SaferGloben verkkokaupasta holvi.com/shop/saferglobe tai sähköpostitse toimisto@saferglobe.fi. Verkkokaupassa voit myös liittyä kannatusjäseneksemme, jolloin saat alennusta kaikista julkaisuistamme, kerrotaan SaferGlobesta Lisätietoja asevalvontaraportista sekä tilausehdot löytyvät verkko-osoitteesta www.saferglobe.fi.

Pohjoismaisia aseita myydään eteenpäin konfliktialueille

SaferGlobe • Elli Kytömäki • 13.7.2015                                                                                                    LUE...


Suomi ja muut Pohjoismaat ovat kehittäneet aseidenvientiä valvovaa lainsäädäntöään vuosikymmeniä. Kansainvälisesti meidät mielletään yleensä vastuullisiksi ja luotettaviksi kauppakumppaneiksi, jotka pyrkivät parantamaan asekaupan valvontaa myös kansainvälisesti.

Esimerkiksi Suomi ajoi aktiivisesti neuvotteluita ensimmäisestä kansainvälisestä asekauppasopimuksesta (Arms Trade Treaty, ATT), liittyi siihen muiden Pohjoismaiden tavoin viime vuonna ensimmäisten joukossa ja on ilmoittanut päämääräkseen sopimuksen universaalistamisen.

Silti Pohjoismaidenkin asevientivalvonnasta löytyy puutteita, joilla voi pahimmillaan olla tuhoisia seurauksia.

Mielenosoitus pidetään Suomalaisuuden päivänä torstaina 12.5. eli J. V. Snellmanin päivänä

”Kansakunnan tulee luottaa ainoastaan itseensä”

Vietämme suomalaisuuden ja J. V. Snellmanin päivää tuomalla julki näkemyksemme: Suomen puolustus on suomalaisten asia. Kansan on saatava päättää kohtalostaan.

Ottamalla yhä aktiivisemmin osaa suurvaltojen sapelinkalisteluun Suomi on maalaamassa itseään nurkkaan. Pienenä kansana vahvuutemme on sovittelussa ja diplomatiassa. Lähtemällä mukaan suurvaltojen sotaleikkeihin teemme maastamme suurvaltojen intressien myötäjuoksijan.

Mieltämme osoittamalla muistutamme sekä ulkomaisia että kotimaisia päättäjiämme Snellmanin sanoin:

”Kansakunnan tulee luottaa ainoastaan itseensä. Tällainen vakaumus pitää sisällään, että kansakunnan ei tule haluta ja tavoitella mitään muuta kuin mitä sen mahti riittää saavuttamaan ja säilyttämään.”

Järj. Satakunnan Rauhanpuolustajat ry

USA on ilmoittanut tavoitteekseen osoittaa sotilasvoimaa Venäjälle. Emme hyväksy Suomen käyttämistä tällaisen maaperänä. Estää emme voine, mutta olkoon tämä viimeinen kerta!

Edellisestä vieraan vallan joukkojen täällä oleskelusta on 71 vuotta. Neuvostoliiton ehdotettua yhteisiä sotaharjoituksia YYA-sopimuksen aikana Suomi uskalsi kieltäytyä. Näin tehtäköön taas jatkossa.

Paikalle järjestetään bussikuljetus Kuopiosta, Joensuusta kimppakyytejä. Niistä voi kysyä Kirsti Eralta, p. 041 4370 890, tai kirsti.era@gmail.com

Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon rauhanystävät protestoivat Yhdysvaltojen ilmavoimien hävittäjien saapumista Rissalaan harjoittelemaan 9.-20.5.

Britannian Libyan operaatio pohjautui "virheellisiin oletuksiin" suomii brittitutkimus Avakka • 14.9.2016

Tutkimuksen mukaan tuolloinen pääministeri David Cameron oli pohjimmiltaan vastuussa, siitä ettei Britannian vuoden 2011 hyökkäykseen laadittu johdonmukaista strategiaa, kertoo Yle. Yhdysvaltojen valtiollisen johdon ja  tiedustelupalvelun toimesta aloitettiin Libyan johtajan Gaddafi demonisointi, kun heille selvisi, että Gaddafi aikoi irrottaa Libyan öljykaupan dollarista. Valhepropakandaan saatiin mukaan myös Britannia. Mohammad Gaddafi murhattiin USA:n toimesta ja Libya ajautui kaaokseen, joka yhä jatkuu sisällissotana ja pakolaisvirtojen voimistumisena.

Yhdysvaltain Euroopan maavoimajoukkojen 2. ratsu-väkirykmentin moottoroidulla jalkaväkikomppanialla on harjoituskalustonaan muun muassa Strykereita, jotka ovat tykeillä varustettuja panssaroituja miehistönkul-jetusajoneuvoja. Varustuksena on myös panssarintor-juntaohjuksia, kertoo Aamulehti.

Emme hyväksy amerikkalaisjoukkojen läsnä-oloa maaperällämme. Kehoitamme kaikkia kynnelle kykeneviä viettämään Snellmanin päivää osallistumalla mielenosoitukseen 12.5. klo 12 Niinisalossa. Rauha tarvitse jokaista!

SRP:n Uudenkaupungin yhditys ry

Sivut: SOLID1SOLID2SOLID3ESTRAUH

Kansanedustaja Yrttiaho (vas):

Nato-jäsenyys kääntää

Suomen ydinaselinjaukset

päälaelleen Marin puhuu

jo ydinasesuojasta

 

Avakka • 14.4.2022


Nato-jäsenyys johtaisi Suomen suvereniteetin kaventumiseen. Tästä konkreettisena osoituksena on ulkomaisten joukkojen mahdollinen sijoittaminen sotilasliiton jäsenyyden myötä maahan sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätöksenteon alistaminen Naton ja Yhdysvaltain vaikutukselle.

 

- Selonteko jättää kokonaan selvittämättä sen, miten jäsenyys sotilasliitossa kaventaisi Suomen kansallista päätäntävaltaa, vaikka tämä kysymys on maamme itsenäisyyden kannalta kaikkein keskeisin, katsoo Yrttiaho.

 

Nato-selonteko ”unohtaa” myös mainita Naton viime viikolla tekemästä päätöksestä lisätä ulkomaalaisten joukkojen määrää kaikissa niissä Naton jäsenmaissa, jotka ovat Venäjän ja Valko-Venäjän rajanaapureita.

 

- On itsestään selvää, että päätös ulkomaisista joukoista koskisi tulevaisuudessa myös Suomea, jos Suomi liittyy Naton jäseneksi. Selonteon vakuuttelu siitä, että Suomeen ei sijoitettaisi ulkomaisia joukkoja on ristiriidassa Naton juuri tekemän päätöksen kanssa ja pääministerin eilisten puheiden kanssa, Yrttiaho sanoo.

 

Nato-jäsenyys merkitsee todennäköisesti myös Suomen ydinaselinjausten muuttumista päälaelleen ainakin mikäli pääministeri Sanna Mariniin on uskominen. Jokainen Nato-maa on myös sotilasliiton ydinasesuunnitteluryhmän jäsen. Tämä koskisi myös Suomea Naton jäsenenä.

 

- Marinin hallituksen ohjelma sisältää myönteisen maininnan ydinasekieltosopimuksesta, mutta hallitus tuntuu unohtaneen tämänkin linjauksen ennen kaikkea nyt, kun Nato-jäsenyyden tavoittelu ajaa kaiken muun yli, toteaa Yrttiaho. Marin on jo puhunut mm. ydinasesuojan tuomasta turvasta. (IL 12.4.)

 

Norjan ja Tanskan ydinaseiden sijoittamiselle asettamat rajoitukset ovat nekin koskeneet vain rauhanaikaa, ei kriisi- tai sota-aikaa. Pääministeri Marin ei sitä vastoin pidä hyvänä, että Suomen jäsenyydelle asetettaisiin liittymisvaiheessa minkäänlaisia rajoituksia.

 

- Mitä ilmeisimmin pääministeri viittaa tässä yhteydessä sekä ulkomaisiin joukkoihin, tukikohtiin että ydinaseisiin, toteaa Yrttiaho.

 

- Odotettavissa vaikuttaakin nyt olevan sekä molempien vasemmistopuolueiden että vihreiden johdon julkinen kääntymys ydinaseiden vastustajista ydinaseiden kannattajiksi, jos ne päättävät tukea Suomen Nato-jäsenyyttä, Yrttiaho arvioi.

 

- Valmisteleva askel tässä suhteessa oli hallituksen yksimielisesti hyväksymä Suomen F35-kauppa joulukuussa. Koneet ovat Yhdysvaltain ja Naton ensilinjan aseistusta ja ne kykenevät sekä kuljettamaan että käyttämään ydinaseita, Yrttiaho toteaa.

 

Suomen Nato-jäsenyys merkitsisi Yrttiahon mukaan myös Suomen yhä voimallisempaa suuntautumista Yhdysvaltain johtamaan Kiinan vastaiseen rintamaan.

 

- Valitettavasti Marinin hallitus on jo ottanut ensiaskeleet myös tähän suuntaan. Valtiojohdon mittatikkuna historiallisen kehityksen arvioinnissa on muutama kuukausi, kun maailmanpolitiikassa pitäisi nähdä vähintään vuosikymmenten jatkumo, sanoo Yrttiaho.

 

Yrttiaho arvioi myös selonteon talouspoliittista osuutta

 

Suomessa Nato-jäsenyyden puolesta voimakkaasti liputtaneet elinkeinoelämän järjestöt ovat pelotelleet niin sanotun maariskin kasvulla kriisitilanteessa ja jos Suomi jäisi Naton ulkopuolelle.

 

- Selonteko ei tue tällaista käsitystä. Se toteaa sinänsä realistisesti, että ulkomaisten investointien tai kansainvälisen rahoituksen suhteen ei ole ilmennyt ongelmia.

 

- Pikemminkin esimerkiksi valtion joukkovelkakirjojen hinnoittelulla mitattu maariski on euroalueella noussut juuri Natoon kuuluvien Baltian maiden kohdalla, Yrttiaho korostaa.

Marinin hallituksen yksimielisesti hyväksymä Nato-selonteko –  tiekartta sotilasliiton jäseneksi – on täysin yksipuolinen, eikä vähimmässäkään määrin kriittinen arvio turvallisuuspo-liittisesta tilanteesta tai Suomen vaihtoehdoista, sanoo vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho.

RAUHANPUOLUSTAJAT TOIMIVAT UUDESSAKAUPUNGISSA

Sivuston ylläpitäjä ei vastaa muutoksista ja virheellisistä tiedoista, joita linkeissä ja Internet-sivustossa mahdollisesti on.