Vakka-Suomi

 

Crusel-salissa järjestettiin sunnuntaina iltapäivällä Syöpäyhdistyksen Hyväntekeväisyystapahtuma. Liput oli loppuunmyyty ja sali täyttyi ääriään myöten yleisöstä.

Konserttitapahtuman musiikillisesta annista vastasivat Duo Jarmo Kankaanranta & Laura Varjo. Konserttiosuuden päätähtenä lavan otti haltuunsa tänä vuonna Suomen Tähtien tähdeksi valittu Jussi Rainio säestäjänään Petri Hatakka.

Duo Jarmo & Lauran esityksessä viimemainittu säesti pianolla ja Jarmon instrumentteina olivat oma ääni, saksofoni ja huilu. Esittyinä kappaleina kuultiin tutut ikivihreät “Kertokaa se hänelle”, Myrskyluodon Maija” ja Tsaikovskin “Romanssi”. Yllemerkityn korvassa erityisesti Myrskyluodon Maija saksofonilla ja pianolla esitettynä soi kauniina.

– On mahtavaa nähdä Crusell-sali tänään täynnä ihmisiä liikkeellä hyvän asian puolesta. Viheliäinen syöpä on kavala ja joillekin kohtalokaskin seuralainen, analysoi konserttiosuuden päättänyt Jussi Rainio, omassa avauksessaan syöpää, josta hänellä on ollut omakohtaisiakin kokemuksia.

– Vuoden 2018 jouluna vatsastani löytyi greip-hedelmän kokoinen syöpäkasvain. Tieto tuli täysin ns. puuntakaa ja oli melko jäätävä joululahja. Voimaperäiset hoidot ja lääkitys saatiin nopeasti käyntiin taudista sillä kertaa selvittiin.

Tuon prosessiin kuluessa itselleni valkeni miten paljon syöpää on ympärillämme, eikä kaikille välttämättä löydy riittävän tehokasta hoitoa. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää, että tutkimus, hoidot ja taudin edellyttämä jälkihoito kehittyvät koko ajan.

Omalle rakkaalle appiukolleni tehtiin 15 vuotta sitten diagnoosi ja hänelle luvattiin elinaikaa kaksi vuotta. Täällä hän nyt kuitenkin istuu yleisön joukossa lapsenlapsen kanssa, kertoo Jussi.

Kaikki apu tulee siis suureen tarpeseen ja halua auttaa ihmisillä onneksi riittää, mistä on osoitukseni tämäkin hieno loppuunmyyty konsertti.

Ensimmäisen kappaleensa, “Hattu täynnä tähtiä” Neon 2 albumilta Viides vuodenaika, Rainio omisti syöpäänsä vastaan taistelevalle uusikaupunkilaiselle Jessille.

Jussi Rainio ohjelmistossa oli myös hänen Tähdet, Tähdet kisassa esittämänsä “Mä annan sut pois” ja vahva tulkinta kappaleesta “Con te Partiro”. Ylimääräisenä oli tietysti etenkin täällä U:gissa taas suureen suosioon noussut Neon 2 -hitti “Kemiaa”. Ja saipa Jussi yleisöstäkin kammettua esiin sitä “oikeenlaista kemiaa”.

Harjoitusta ei voi tulla seuraamaan

Suuronnettomuusharjoitus Uudenkaupungin nestekaasuterminaalilla torstaina, 19. syyskuuta

Avakka • 17.9.2019

Varsinais-Suomen pelastuslaitos järjestää yhdessä Oy Teboil Ab:n kanssa suuronnettomuusharjoituksen Uudenkaupungin nestekaasuterminaalilla tämän viikon torstaina, 19. syyskuuta.

Harjoitus toteutetaan noin 13.00 – 15.00 välisenä aikana, jolloin nestekaasuterminaalin junavaunujen purkupaikalla voi esiintyä vuodolta vaikuttavia höyryjä tai ääniä ja näkyä pelastushenkilöstöä tai muita pelastustoimintaan osallistuvia viranomaisia.

Oy Teboil Ab:n Uudenkaupungin nestekaasuterminaalissa varastoidaan nestekaasua (propaani). Terminaalin operaattorina toimii Vakka-Kaasu Oy.

Terminaalista on vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain 390/2005 nojalla laadittu turvallisuusselvitys. Pelastussuunnitelmien toimivuutta testataan vähintään kolmen vuoden välein järjestettävällä suuronnettomuusharjoituksella.

Harjoitusta ei voi tulla seuraamaan.                                                                            LUE LISÄÄ...

Jussi Rainio veti Crusellin täyteen Uudenkaupungin Syöpäyhdistyksen hyväntekeväisyystapahtumassa

Avakka • teksti ja kuvat Ilmo Suikkanen • 23.9.2019

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tervehdyksen tapahtumaan toi yhdis-tyksen toiminnanjohtaja Ville Viitanen.

Tilaisuuden avasi ja yleisön toivotti ter-vetulleeksi Lounais-Suomen Syöpäyh-distyksen Uudenkaupungin paikallis-osaston edustajana Sirkka Mikkola.

Paikallisyhdistyksen puheenjohtajalla Esko Tähtisellä oli syytä myhäilyyn, hyväntekväisyystapahtuma onnistui yli odotusten.

– On mahtavaa nähdä Crusell-sali tänään täynnä ihmisiä liik-keellä hyvän asian puolesta. Viheliäinen syöpä on kavala ja joillekin kohtalokaskin seuralainen, sanoo vuoden Tähtien täh-deksi tänä vuonna valittu Jussi Rainio jolla on ollut omakohtai-siakin kokemuksia taudista.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tervehdyksen tapahtumaan toi yhdistyksen toiminnanjohtaja Ville Viitanen. – Entisenä laitilalaisena on mukava tull tänne Uuteenkaupunkiin aloitti Viitanen ja sai heti taputuksia.

– Uudenkaupungin paikallisosasto tekee arvokasta työtä ja muiden paikallisosastojen lailla se toimii täysin vapaaehtoisin voimin. – kaikki toimivat syöpäpotilaiden tiedonantajina, vertaistukena, olkapäänä ja korvana, painotti Viitanen puheenvuorossaan.

– Jos teistä tuntuu, että yhä useampi meistä sairastuu syöpään, niin havainto on oikea – viime vuonna diagnosoitiin ensimmäisen kerran yli 34 000 uutta syöpätapausta ja viiden-seitsemän vuoden kuluttua ylittyy 40 000 diagnoosin raja. Tälle kasvulle on selvä syy, se johtuu ennenkaikkea suurien ikäluokkien ikääntymisestä yli 75-vuotiaiksi.

– Onneksi syövän kanssa pärjätään jo niin paljon paremmin, että kohta seitsemän kymmenestä sairastuneesta selviää syövästä ja tämä keskiarvoluku sisältää myös kaikki huonompiennusteiset syövät. – Esimerkkinä Viitanen mainitsi eturauhas- ja rintasyöpäpotilaat, joista jopa yhdeksän kymmenestä paranee nykyään taudistaan.

–  Soten tarkoitus on toteutuessaan säästää ja tämä tarkoittaa, että jatkossa potilaiden psykososiaalisen avun tarve kasvaa entisestään – tähän huutoon vastaa syöpäyhdistykset niin valtakunnallisesti, alueellisesti kuin myös näin paikallisesti Uudessakaupungissakin, jossa 45 vuotta jatkunut toiminta on jatkossa vähintäänkin yhtä tarpeellista.

Hyväntekeväisyystapahtuman tuotto käytetään kokonaisuudessaan paikallisyhdistyksen osoittamiin kohteisiin tukemalla paikallisia perheitä, joissa lapsi tai nuori sairastaa syöpää. Lahjoitukset suunnataan lähinnä lapsen tai nuoren virkistystoimintaan. Tätä avustusta on mahdollista tiedustella suoraan Ystävän tuvalta syöpäpotilaiden asioiden hoitoon varattuna aikana torstaisin.

– Kiitos teille kaikille siitä, että olette tänään täällä  hyväntekeväi-syystapahtumassamme tukemassa syöväntorjuntatyötä. Tämä tilaisuus antaa entistä paremmat mahdollisuudet meille paikallisosastona auttaa ja tukea syöpää sairastavia henkilöitä, heidän omaisiaan ja läheisiään, totesi kiitospuheenvuorossaan Lounais-Suomen Syöpä-yhdistyksen Uudenkaupungin paikallisosaston puheenjohtaja Esko Tähtinen.

Paikallisosaston toiminnassa on kyse vapaaehtoistoiminnasta. Tähän toimintaan ovat tervetulleita kaikki, jokainen teistä. Kukin voi tulla mukaan omana itsenään, vapaaehtoisuus ei vaadi erityisosaamista. Vapaaehtoistoiminta on tavallisen ihmisen tiedoin, taidoin ja ehdoin toteutettavaa tekemistä ja läsnäoloa.

Toimintaan voi osallistua itselle sopivana ajankohtana. Yksikin tunti on arvokas apu. Paikallisosastomme järjestää virkistys- ja vertaistukitoimintaa ja ajankohtaisia luentoja sekä jäseniltoja ja retkiä. Tarvittaessa Lounais-Suomen Syöpäyhdistys kouluttaa ja perehdyttää toimintaan.

Tähtinen haluaakin toivottaa toimintaan tervetulleeksi kaikki syösäntorjunnasta kiinnostuneet. Uudenkaupungin paikallisosaston toimialueeseen kuuluu Kustavi, Laitila, Pyhäranta, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa.

Mikäli tunnette kiinnostusta toimintaa kohtaan, kannattaa ottaa yhteyttä Ystävän Tuvalle (Alinenkatu 26) vastaanottoaikaan torstaisin kello 13-17, jolloin Tarja-Liisa Kukkonen on paikalla. Tällöin voi tulla vaikkapa vain kyselemään toiminnasta.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen nettisivut löytyvät osoitteesta www.lssy.fi ja siellä on kerrottu toiminnasta hyvin kattavasti. Toivon, että kiinnostus heräisi mahdollisimman monella, sanoo Tähtinen.

Jo olemalla Syöpäyhdistyksen jäsen ja maksamalla jäsenmaksun (22 €) jokainen antaa tärkeän tuen yhdistyksen toimintaan. Siitä sydämellinen kiitos kaikille jäsenille! Lämmin kiitos myös kaikille yrityksille, jotka ovat olleet tukemassa mm. tämän tilaisuuden onnistumista eri tavoin.

Esko Tähtinen kiitti myös jokaista tapahtumaan osallistunutta. – On ollut mukava viettää hetki yhdessä tärkeän asian puitteissa. Parasta mahdollista syksyn jatkoa jokaiselle!

Konserttitapahtuman musiikillisen osuuden avasi Duo Jarmo Kankaanranta & Laura Varjo.

Syöpä lisääntyy, mutta sen kanssa pärjätään nykyään paremmin – seitsemän kymmenestä selviää taudista

Puheiden välillä kulttuurikeskus Crusel-lin lavalle astelivat paikallisten yrittäjien järjestämän muotinäytöksen mallit. Paikallisista liikkeistä olivat mukana Kenkäkauppa Alina, Kesport, Putiikki SikSak, Leninkiliike Reinholm, Vaate-liike Amalinda ja Järven Kulta ja Kello. Liikkeiden mallit saivat isolla ikähaitarilla aikaan monipuolisen katsauksen muodin tämän päivän virtauksiin. Meno näytöksessä oli rentoa ja vauhdikastakin mallin hommissa mukana olleiden urheilullisten nuorten ansiosta (kuva alla).

Salintäyteinen yleisö tuki mukanaolollaan paikallisen syöpäyhdistyksen toimintaa Uudessakaupungissa ja nautti tapahtuman ohjelmasta.

Meidän kaupunkimme – yhdistysohjelma 2020-luvulle hyväksyttiin Uudenkaupungin kaupunginhallituksessa

Avakka • IS • 103.2020

Yhdistysohjelman tarkoitus on olla #UKI20300 -kaupunkistraegian toteuttamista edistävä käytännönläheinen suunnitelma, jolla konkretisoidaan vision sisältöä ja päämäärien toteuttamista kansalaistoiminnan ja asukkaiden näkökulmasta.

Meidän kaupunkimme -yhdistysohjelmaa 2020 -luvulle on valmisteltu vuoden 2019 aikana yhdessä kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa. Toimijoita osallistavassa prosessissa järjestettiin neljä yhdistysiltaa, yksi webropol -kysely ja ohjelmaluonnoksen lausuntokierros alkuvuodesta 2020. Prosessissa on ollut mukana noin 60 yhdistystä ja 220 osallistujaa eri yhdistyksistä.

Yhdistysohjelmassa esitetään 1) visio Uudenkaupungin yhdistys- ja järjestötoiminnasta 2020 -luvulle, 2) Uudenkaupungin yhdistysten muuttuva toimintatoimintaympäristö, 3) yhdistystoiminnan kehittämispolkuja 2020 -luvulle sekä 4) yhdistysystävällisen kaupungin käytäntöjä kehittämispolkujen tukijana.

Yhdistysohjelman käytäntöön viemiseksi on käynnissä alkukartoitus Uudenkaupungin kaupungin eri palvelualueilla tehtävästä yhdistysyhteistyöstä. Lisäksi ohjelman käytäntöön viemisen tueksi on käynnistymässä 2-vuotinen Yhteistä kumppanuutta -hanke, missä on tarkoitus myös kehittää ja tiivistää Vakka-Suomen kuntien ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden välistä yhteistoimintaa paitsi paikallisesti myös alueella.

Yhdistysohjelma on osa Uudenkaupungin kaupungin osallisuuden edistämisen suunnitelmia ja toimenpiteitä. Yhdistysyhteistyö osana osallisuuden edistämistä on monialaista hyvinvoinnin edistämisen (HYTE) työtä.

Kaupunginhallitus hyväksyi hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan ehdotuksen yksimielisesti.

TUTUSTU OHJELMAAN TÄÄLLÄ

Sivistys- ja hyvintointikeskuksen toteuttamiseen on epävirallisten tietojen mukaan määräaikaan 9.3.20 mennessä jätetty kaksi tarjousta